„Baltų literatūros savaitė“ 2022

2022-2023 m. m.

Rugsėjo 20-24 d. mokyklos bendruomenė aktyviai dalyvavo tarptautiniame mokyklų bibliotekų projekte „Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa“.

Pirmieji kaimynų literatūros knygas atsivertė aštuntokai. Jie susipažino su Inesės Zanderės apysaka „Berniukas ir šuo“. Mokytoja Rūta Juškienė pristatė knygos autorę, papasakojo apie Latvijos didvyrio Žanio Lipkės gyvenimą ir žygdarbius, aštuntokai su dideliu susidomėjimu skaitė ir analizavo knygos ištraukas.

Septintokus mokytojos Rūta Juškienė ir Edita Gerulaitienė pakvietė į pamoką „Baltų kalbos. Latvių kalba“. Mokiniai sužinojo daug įdomių faktų apie kaimynų kalbą, stengėsi pajusti mūsų kalbų panašumus ir skirtumus, vertė į latvių kalbą pateiktų temų žodžius.

5-10 klasių mokiniai su mokytoja Sigita Jukniene kūrė baltiškų papuošalų eskizus.

Darbas virte virė ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėse. Grupės ,,Boružėlės“ ugdytiniai su auklėtoja Daiva Ilevičiene klausėsi Anos Saksės pasakos „Saulėgrąža“. Vaikučiai ne tik susidomėję uostė, lietė, tyrinėjo, gliaudė, ragavo saulėgrąžas, bet ir patys savo grupėje pasigamino nuostabią saulėgrąžą, kuri žydės net ir žiemą. „Meškučių“ grupėje vyko spektaklio premjera: ugdytiniai klausėsi latvių liaudies pasakos „Vilko popieriai“ ir su auklėtoja Alina Imbrasiene žaismingai šią pasaką inscenizavo pasipuošę nuostabiomis kaukėmis. Priešmokyklinukai kartu su mokytoja Danguole Steponavičiene susipažino su smalsiąja pelėdžiuke Ūke Pūke iš Zane Zusta knygos „Ūkė Pūkė randa išeitį“. Aptarę įdomią istoriją, vaikučiai pavaizdavo išmintingąją pelėdžiukę piešinėliuose.

Pirmokėliai su mokytoja Vilma Grigiene skaitė Anos Saksės pasaką „Pienė“, antrokai su mokytoja Sigita Jukniene atsivertė Jurio Zvirgzdinio sukurtas Tobijo istorijas. Savo įspūdžiais vaikai dalijosi piešdami.

Ketvirtokai su mokytoja Daiva Zolubaite Deksniene skaitė latvių liaudies pasakas, jas sekė, iliustravo, o išbėgę į kiemą visi kartu dėliojo iš rudeniškų lapų baltiškus ženklus. Nuotraukos

Projekto organizatoriai: Jonavos rajono Žeimių mokykla-daugiafunkcis centrasVytauto Didžiojo universitetas

Projekto partneriai: Latvijos Respublikos ambasada LietuvojeLietuvos Respublikos ambasada LatvijojeJonavos rajono savivaldybė

Projekto rėmėjai: Kavos DraugasRTTAXSave24Glasses onSapiegos klinika

Bibliotekininkė Edita Gerulaitienė

Kategorijos: 2022-2023.

Komentavimo galimybė išjungta.