Baltų literatūros savaitė 2023

2023-2024 m. m.

Jau septintą kartą mūsų mokyklos mokiniai Baltų vienybės dieną pasitiko atsiversdami latvių autorių knygas. Trečiokai susipažino su Imanto Zieduonio meškiukais, antrokai grožėjosi pasaka „Aukso žirgas“, ketvirtokai sekė nuotaikingos Jurio Zvirgzdinio istorijos „Liūto riaumojimas“ vingius, o pirmokėliams buvo įdomu, kokią išeitį rado Ūkė Pūkė Zanės Zustos knygoje. Savo įspūdžiais vaikai dalijosi kurdami įvairius darbelius ir kviesdami jais pasigrožėti.

Priešmokyklinio ugdymo grupės vaikučiai klausėsi Imanto Zieduonio „Meškiukų pasakos“ ir piešinėliuose pavaizdavo meškiuką, labiausiai panašų į save. Iš peties darbavosi ir ikimokyklinukai. „Boružėlių“ grupės mokiniai klausėsi mokytojos sekamos pasakos „Vilko popieriai“. Aptarę pasaką sugalvojo patys pasigaminti popieriaus. Pagamintą ir išdžiovintą popierių vaikai lygino su grupėje esančiais popieriais, įvardino panašumus ir skirtumus, vėliau ant jo piešė pasakos veikėjus. „Meškučių“ grupės vaikučiai klausėsi pasakos „Ežys ir kiškis“, kūrė pasakos veikėjus iš sodo gėrybių.

Septintokų klasės valandėlė buvo skirta Latvijos literatūrai ir kalbai. Pamoką pradėjome eilėraščiu-mįsle, kurį skaitė poetas Karlis Vėrdinis. Nors tekste buvo nemažai nesuprantamų žodžių, laikrodžio tiksėjimą primenančios eilutės ir už poeto nugaros kabantis laikrodis vaikams pasufleravo, kad eilės būtent apie jį. Sukdami laikrodžio rodyklę atgal prisiminėme, kad septintokai pirmą kartą dalyvavo projekte būdami pirmokai ir tada sekė pasaką apie penkis katinus. Dabar atsivertėme Imanto Zieduonio „Pilkąją pasaką“ ir panirome į gyvenimo spalvas. Diskutavome, kokią nuotaiką sukelia pilka spalva, klausėmės pasakos teksto lietuviškai, sekėme akimis latvišką tekstą, ieškojome paryškintų žodžių atitikmenų. Supratome, kad pilka spalva padeda atsiskleisti kitoms spalvoms, išryškina jas. Eksperimentavome su spalvomis ir meditavome spalvindami ornamentus. Nuotraukos

Dėkojame kūrybingai projekto veiklas organizavusioms mūsų mokytojoms: Daivai Ilevičienei, Alinai Imbrasienei, Danguolei Steponavičienei, Daivai Zolubaitei Deksnienei, Vilmai Grigienei, Sigitai Juknienei, Liubai Jonaitienei, projekto organizatoriams dėkojame už metodinę pagalbą, rėmėjams ir partneriams – už projektui skirtą dėmesį bei paramą.

Projekto organizatorius – Vytauto Didžiojo universitetas

Projekto partneriai: Asociacija „Lietuvos ir Latvijos forumas“, Latvijos Respublikos ambasada Lietuvoje,

Lietuvos Respublikos ambasada Latvijoje, Zieduonio muziejus

Projekto rėmėjai: Kavos Draugas, Glasses on, Lonas, Sapiegos klinika

Bibliotekininkė Edita Gerulaitienė

Kategorijos: 2023-2024.

Komentavimo galimybė išjungta.