Būkime vienas kitam artimesni…

2022-2023 m. m.

Kaip ir kasmet kovo mėnuo mūsų mokykloje ypatingas, nes visus kviečia prisiminti, jog gražus bendravimas – nėra savaime suprantama duotybė, o didelis ir nelengvas darbas. Nuo ko jį pradėti? Ar esame sąmoningi, geranoriški, draugiški? Susidūrę su patyčiomis, kurioje pusėje stovime kiekvienas iš mūsų?

Klausimų iškyla daug…  Ieškojome atsakymų dalyvaujant ne tik mokyklos, bet ir Žeimių miestelio bendruomenei.

Vykdėme įvairias veiklas, kurias pradėjome Sąmoningumo mėnesio „Be patyčių“ atidarymu. Mokyklos direktorės Dijanos Vazgienės atidarymo žodžiuose skambėjo svarbi mintis, jog mes visi KASDIEN turime prisiimti atsakomybę už draugiškos ir saugios mokyklos kūrimą. 8 klasės mokinė Gabija Barišauskaitė pristatė mūsų šių metų Sąmoningumo mėnesio stendą su šūkiu „Visi skirtingi – visi skanūs“, kuriuo atkreipiame dėmesį į tai, kad, nepaisant mūsų skirtumų, visi esame svarbūs ir reikalingi.

Per šį mėnesį buvo surengtos net kelios parodos. Mokyklos langus puošė dekoracijos „Šypsosi langai”, stendus ir duris – dėlionės „Visi reikalingi“. Šiuos mėnesio temą atspindinčius darbelius kūrė ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo grupių ir pradinių klasių mokiniai.

Kovo 21 d. buvo minima pasaulinė Dauno sindromo diena, kurią mokyklos bendruomenė drauge su visu pasauliu dėvėjo skirtingas kojines, taip prisidėdama prie akcijos #NenurasykOPalaikyk, skirtos išreikšti paramą bei formuoti sveiką visuomenės požiūrį į žmones su Dauno sindromu. Nuotraukos, kuriose visi įsiamžino su skirtingomis kojinėmis, buvo eksponuojamos mokyklos stende. Klasių valandėlių metu 5-10 kl. mokiniai žiūrėjo ir aptarė trumpametražį filmą Dauno sindromo tema. 

Skyrėme laiko ir pedagogų bei tėvų švietimui patyčių klausimais. Mokyklos pedagogai pasikartojo žinias, kaip tinkamai reaguoti įtarus patyčias klasėje, kaip informuoti mokinių tėvus. Tėvams parengtos atmintinės „Jei jūsų vaikas patiria patyčias. Jei jūsų vaikas tyčiojasi”. 1-4 klasių mokinių tėvai dalyvavo teminiame tėvų susirinkime, kuriame mokyklos socialinė pedagogė Erika Kutkienė supažindino su mokykloje atlikto pradinių klasių patyčių masto tyrimo rezultatais, psichologė Viktorija Mockutė pristatė pranešimą „Kaip tėvai gali padėti spręsti patyčių problemas?”.

Akcija „Auksinių frazių diena” gerokai nustebino miestelio gyventojus, tačiau buvo džiaugsmingai sutikta, nes mokiniai gatvėje sutiktiems praeiviams linkėjo vidinės ramybės, žvaigždėto dangaus, šypsenų veide, tikrų draugų ir daug kitų puikių dalykų įteikdami dekoruotas korteles.

Džiaugėmės labai laukto svečio kunigo Ryčio Gurkšnio, Kulvos ir Žeimių parapijų klebono, apsilankymu mokykloje. Prie arbatos puodelio žaisdami „Jenga“ žaidimą, diskutavome tema „Sąmoningumas – aukštesnė pasiekimų galimybė” ir kėlėme tokius klausimus: „Kas yra draugystė?”, „Kuo skiriasi meilė nuo susižavėjimo?”, „Kodėl kai kurie žmonės tyčiojasi iš kitų?” ir kt. Diskusija įtraukė ir mokinius, ir dalyvavusius mokytojus. Labai dėkojame gerb. Ryčiui Gurkšniui už šiltą ir prasmingą pasibuvimą bei skirtą laiką.

Bendradarbiavome ir su socialinių paslaugų centro darbuotojais organizuodami diskusiją „Kartų skirtumai”. Jos metu Jonavos socialinių paslaugų centro lankytojos prie vaišių stalo mūsų priešmokyklinio ugdymo grupės mokiniams pasakojo apie savo mokyklinius metus, atsakinėjo į mažųjų klausimus. Popietė vaikams neprailgo, esame dėkingi už pasidalintą patirtį ir gerai praleistą laiką.

Pamokos mokykloje vyksta kasdien, tačiau retai mokytojo vaidmenį užima mokiniai. Aštuntokės Kamilė Bubinaitė ir Gabija Barišauskaitė bei dešimtokai Indrė Kšivickaitė ir Enrikas Vasiliauskas vedė klasės valandėles 1-4 klasių mokiniams. Temos, skirtos patyčių prevencijai, taip įtraukė mažuosius bei atskleidė vyresniųjų mokinių gabumus ir interesus, kad greitai supratome, jog tokias pamokas reikės vesti dažniau. 

Nors Sąmoningumo mėnuo baigėsi, tačiau ypač svarbių vertybinių nuostatų ugdymas tęsiasi. Įgytos žinios ir įgūdžiai mokinius jau lydi kiekvieno sprendimo metu, o mes ir toliau stengiamės auginti ŽMONES, gebančius pastebėti, suprasti ir padėti vienas kitam.

Nuoširdžiai dėkojame visiems, prisidėjusiems prie Sąmoningumo mėnesio įgyvendinimo, suteikusiems palaikymą ir noriai, atviromis širdimis dalyvavusiems veiklose. Mes esame tokie maži, o šis pasaulis, toks didžiulis, tad būkime vienas kitam artimesni… Nuotraukos

Psichologė Viktorija Mockutė ir socialinė pedagogė Erika Kutkienė

Kategorijos: 2022-2023.

Komentavimo galimybė išjungta.