Viešnagė spalvotame mieste

2022-2023 m. m.

Spalio 20 d. šeštos ir aštuntos klasės mokiniai dalyvavo kultūrinėje pažintinėje veikloje „2022-ieji – Sūduvos metai“, kurios metu susipažino su Sūduvos kraštu, regiono sostine – Marijampole, aiškinosi istorinę Sūduvos reikšmę Lietuvos valstybės istorijoje, lietuvių kalbos, kultūros procesuose.

Veiklos buvo integruotos į dalykų pamokas. Šeštokams organizuota integruota geografijos-dailės-fizinio lavinimo pamoka „Orientavimasis mieste“, aštuntokai naudojosi Kultūros paso paslauga „Orientacinis žaidimas Marijampolėje „Miesto gatvių labirintai“.

Labai svetingai mus pasitikusi gidė Jurgita mokinius „apginklavo“ žemėlapiais, informacine medžiaga, padalijo į 8 komandas ir išlydėjo ieškoti atsakymų į pateiktus klausimus. 7 metus Marijampolėje vykdomo tarptautinio projekto MALONNY metu miestas puošiamas spalvingais ir šmaikščiais gatvės meno kūriniais, tad klausimai skatino su šia kūryba susipažinti. Suradusi teisingo atsakymo vietą, komanda turėjo įsiamžinti prie jo išmaniuoju telefonu. Geriausiai ir greičiausiai orientavosi komanda „Merginos“ – aštuntokės Karina, Rugilė ir Rosvita. Gidė Jurgita šiai komandai įteikė prizus, o visiems dalyviams dovanojo maišą saldainių, primindama, kad Marijampolėje yra seniausias Lietuvos cukraus fabrikas.

Po orientacinio žaidimo keliavome į Tauro apygardos partizanų ir tremties muziejų, kur vyko istorijos pamoka „Ginkluotas partizanų pasipriešinimas sovietų okupacijai 1945–1952 m.“ Gidas Jonas Gudas, pats vaikystėje patyręs tremties baisumus, labai įdomiai ir jautriai papasakojo apie ginkluoto pasipriešinimo kovas, joms vadovavusius žmones, supažindino su ekspozicijomis, kuriose daug asmeninių kovotojų bei tremtinių daiktų, dokumentų.

Prie unikalaus centrinę aikštę puošiančio paminklo „Tautai ir kalbai, Lietuvos 1000-mečiui paminėti“ su mokiniais kalbėjome apie prieš 600 metų pasirašytą ir Sūduvos kraštui labai svarbią Melno taikos sutartį, aptarėme reikšmingus Lietuvos ir lietuvių kalbos istorijos momentus.

Savo kelionės įspūdžiais mokiniai dalijosi kurdami trumpus tekstus, juose dažnas išsakė norą dar kartą apsilankyti Marijampolėje. Be galo malonu, kad jau išvykusius iš miesto mus pasivijo gidės Jurgitos žinutė:  „Jūsų mokiniai buvo NUOSTABŪS! Jie su tokia motyvacija dalyvavo žaidime, mačiau jų spindinčias akis ir susižavėjimą. Ačiū, kad atvykote į Marijampolę!“  Nuotraukos

Mokytoja Edita Gerulaitienė

Kategorijos: 2022-2023.

Komentavimo galimybė išjungta.