„Sveiki dantukai – graži šypsena“

2021-2022 m. m.

Gegužės mėnesį „Nykštukų“ grupės ugdytiniai kartu su Jonavos centro sveikatos specialistu Justu Lisovskiu bei „Meškučių“, „Boružėlių“ grupėmis, priešmokyklinio ugdymo grupe, tėveliais vykdė projektą „Sveiki dantukai – graži šypsena“. Projekto tikslas – formuoti tinkamus dantų higienos priežiūros įgūdžius ir įpročius, lavinant vaikų artikuliacinį aparatą. Kas paskatino pedagoges bendradarbiauti? Praktika rodo, kad  dviejų – šešerių metu vaikai neturi pakankamų burnos higienos įgūdžių. Nors vaikai bando patys valytis dantukus ir skalautis burną, jų motoriniai įgūdžiai, dantų valymo technika dar nėra pakankamai geri, kad tai padarytų kokybiškai.

Dalyvaudami projekto ugdomosiose veiklose vaikai pamatė, įsitikino ir pajautė kai kurių produktų žalą dantims. Atlikdami eksperimentą su „Coca-cola“ gėrimu ir virtais kiaušiniais, ugdytiniai susimąstė, kodėl reikia saugoti savo dantis. Taisyklingų dantų valymo judesių vaikai mokėsi ant savo nupieštų ir iškirptų dantukų trafaretų, savo atsineštais dantų šepetėliais valėsi dantis ir skalavo burną. Dantukų valymas vaikams turi suteikti tiek pat džiaugsmo kaip ir žaidimas. Veiklų metu siekėme vaikams priminti, kad norint turėti sveikus dantukus, reikia rūpintis ne tik gera burnos higiena, bet ir tinkama mityba. Kaip reikia uoliai prižiūrėti dantukus ir juos valytis mažais šepetėliais, ugdytiniai sužinojo ne tik klausydami pasakų „Metas valytis dantukus“, „Kakė Makė ir dantukų fėjos puota“, bet ir iš Jonavos sveikatos centro specialisto Justo Lisovskio, jis vaikams padovanojo po dantų šepetuką.

Vaikai atliko neįprastus artikuliacinio aparato lavinimo pratimus su vaisiais, daržovėmis: nuo iešmo kando obuolį, lūpomis stipriai suspaudę laikė morkų griežinėlius, pro šiaudelius siurbė meliono sultis, pūtė kukurūzų miltus. Artikuliacinę mankštą vaikus skatino atlikti filmuko „Simo dantukai“ herojus Simas.

Kartu su pedagogėmis vaikai mokėsi pirštukų lavinimo žaidimų „Dvidešimt dantukų“, „Linksmuoliai dantukai“. Koliažai Linos Činikienės

 Ikimokyklinio ugdymo auklėtoja Dalia Silevičienė

Kategorijos: 2021-2022.

Komentavimo galimybė išjungta.