Šypsena – tai širdies dovana

2021-2022 m m.

Vasario 7 d. Barupės skyriuje, skatindami „Nykštukų“ grupės ugdytinių kultūrinį augimą, supažindinome vaikus su viena iš svarbių Jonavos krašto asmenybių – Stase Samulevičiene – ir jos kūryba.

Prieš 116 metų gimusi minkštųjų skulptūrų-žaislų kūrėja, knygelių vaikams autorė buvo neeilinė asmenybė, kurios darbo tikslas – nešti džiaugsmą kitiems: „Žaislai tam ir daromi, kad pralinksmėtume. Nuoširdžiai dovanota šypsena gydo širdį, sielą…“.

S. Samulevičienė 1977 m. apdovanota Lenkijos vaikų įsteigtu „Šypsenos“ ordinu, kuris pagal nuostatus duodamas tiktai tam, kas visada šypsosi ir dovanoja šypseną kitiems. Barupės skyriaus vedėjas Algimantas Kšivickas papasakojo apie 1981 m. išleistą unikalų liaudies menininkės atminimo ženklelį, kurį saugo savo kolekcijoje.

Knygutės trumpam atkeliavo iš Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos kraštotyros skyriaus. Mažieji mielai klausėsi vyr. auklėtojos Odetos Šablevičiūtės, auklėtojos padėjėjos Linos Činikienės, renginių organizatorės Elenos Jankauskienės skaitomų knygučių: „Padaužiukai“ (1976), „Nykštukai atostogauja“(1981), „Padaužiukų bičiuliai“ (1984). Ypač patiko knygutė „Broliukai nykštukai“, kurios klausydami vaikai šaltą žiemos dieną kartu su nykštukais leidosi į nuotykius.

Grupėje vaikai savo beždžionėlei Čavi piešė ir pūtė tikrus balionus, apžiūrėjo renginių organizatorės atneštą 1980 m. atviruką (S. Samulevičienė kūrė ne tik žaislus, knygeles vaikams, bet ir atvirukus), buvo geros nuotaikos, džiugino šypsenomis. Anuomet ištarti kūrėjos žodžiai buvo pacituoti šiandien: „Tiktai nepamirškime: reikia šypsotis, vaikeli…“. Koliažas Linos Činikienės

Renginių organizatorė Elena Jankauskienė

Kategorijos: 2021-2022.

Komentavimo galimybė išjungta.