Sveika, Portugalija!

2021-2022 m. m.

Lapkričio 22-26 d. mūsų mokyklos mokiniai Gabrielė Budrevičiūtė, Smiltė Glinskaitė, Rugilė Martinaitytė, Martynas Činikas, anglų kalbos mokytoja Inga Dūdienė ir geografijos mokytoja Danguolė Svirskienė dalyvavo programos ERASMUS+ projekto „Fit 4 Life“ partnerių susitikime Portugalijoje.


Pirmą dieną visi susitikome mokykloje, susipažinome su  mokiniais iš kitų šalių, apžiūrėjome jų klases. Aktų salėje mokiniai skaitė pranešimus „Ką aš darau, kad bučiau sveikas?“ Po užsiėmimų mokykloje ėjome į meriją, kur sutikome su miesto meru. Po to mums buvo organizuota ekskursija po miestą Fafe. Grožėjomės miesto architektūra, parku ir gamtos vaizdais. Mieste aplankėme biblioteką, miesto parką, archyvą, muziejų ir teatrą.

Apžiūrėję miestą nuvykome į kitą mokyklą, kur paragavome jų mokyklos maisto, dalyvavome sportiniuose užsiėmimuose, edukacinėje pamokoje „Šiaudinių kepurių gamyba“, chemijos laboratorijoje.

Vakare mus nustebino pasirodymas  teatre, kur dalyvavo visa miesto bendruomenė. Teatre mes klausėmės tradicinės portugalų muzikos, matėme trečio amžiaus universiteto, mokinių muzikinius pasirodymus. Nuotraukos / Foto 

8 klasės mokinys Martynas Činikas


Antrą dieną aplankėme Porto miestą. Važiuojant į Portą viena mergaitė mus mokė portugalų kalbos, kuri mums buvo pakankamai sunki.

Porto yra antrasis pagal gyventojų skaičių miestas Portugalijoje, stambus transporto centras.

Pirmiausia aplankėme „Palacio da Bolsa“ – tai yra biržos rūmai, istorinis pastatas, kuris yra paskelbtas UNESCO  Pasaulio paveldo objektu. Čia žavėjo pastato architektūra. Mes turėjome galimybę čia aplankyti architekto G. Eifelio kambarį.

Po vizito akcijų biržos rūmuose, mes ėjome į barokinę Clérigos bažnyčią. Bažnyčios varpinė Torre dos Clérigos yra 75 metrų aukščio, viršuje atsiveria nuostabūs miesto vaizdai su visais įspūdingais architektūriniais pastatais. Pačią varpinę taip pat galima matyti  iš įvairių miesto taškų.

Miestu dar galėjome žavėtis ir keliaudami laivu Duero upe, kuria mes priplaukėme jos intaką į Atlanto vandenyną. Ši upė taip pat yra   įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Paskui mus nuvežė mus prie Atlanto vandenyno. Čia vėl buvo daug puikių akimirkų. Diena buvo pilna  įspūdžių. Nuotraukos / Foto

8 klasės mokinė Gabrielė Budrevičiūtė


Trečią dieną vykome į Gimarainsą (portugališkai Guimarães). Šis istorinis miestas įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Miestas dažnai vadinamas „Portugalijos gimtine“. Gatvės siauros, grįstos akmenimis, pastatai priminė viduramžių laikus. Barokinių bažnyčių vidus žavėjo visus lankytojus.

Po ekskursijos po Gimarainso miestą mes vykome į Queimadela Dam nacionalinį parką, kur mūsų draugai leidžia laisvalaikį, išbando įvairias sportines pramogas vasaros metu.

Po to vykome į kalnus, kur keliai atrodė pakankami siauri, važiuoti buvo labai baisu, nes didžiuliai akmenys stovėjo ant kalno šlaito. Įspūdingiausia šios dienos vieta ir objektas buvo akmeninis namas „Casa do Penedo“. Tai namas, pastatytas iš keturių riedulių. Apie šio namo statymą ir kitas namo istorijas pasakojo namo savininko anūkas. Sužinojome, kaip jis buvo pastatytas, kaip jame gyveno. Įdomu buvo tai, kad šitą namą pradėjo statyti nuo stogo, vėliau statė sienas, dar vėliau – grindis. Buvo labai įdomu aplankyti tokį neįprastą pastatą. Visiems patarčiau jį aplankyti, nes tai yra kažkas nepaprasto!!! Nuotraukos / Foto

8 klasės mokinė Smiltė Glinskaitė

Kategorijos: 2021-2022.

Komentavimo galimybė išjungta.