Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa 2020

Rugsėjo 21–25 dienomis mokiniai iš kelių dešimčių Lietuvos ir Latvijos mokyklų dalyvavo projekto „Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa“ veiklose: domėjosi kaimyninės šalies istorija, kalba, kultūra, geografija, susipažino su rašytojais, skaitė ir interpretavo jų kūrinius.

Nuo 2017 metų vykstantį projektą, kurio viena iš organizatorių yra mūsų mokykla, nuolat globoja Vytauto Didžiojo universitetas, Latvijos Respublikos ambasada Lietuvoje, Lietuvos Respublikos ambasada Latvijoje, Jonavos rajono savivaldybė, šiemet partneriais tapo ir Latvijos Nacionalinis kino centras, Lietuvos kino centras.

Džiugu, kad projektas sulaukė didelio rėmėjų – „Kavos Draugas“, „Fėjos namai“, „Sapiegos klinika“,  „Glasseson“, „Skaitmeninė rinkodara“, „Lonas“ – dėmesio.

Projekto renginiai prasidėjo SKAITYMO MARATONU, kurį rajone iniciavo „Lyderių laikas 3“ kūrybinė komanda.

Rugsėjo 21 d. nuo 8 val. ryto aktų salėje grupelėmis rinkosi 1-10 klasių mokiniai ir skaitė latvių literatūrą. Renginį pradėjo ir pirmąjį kūrinį perskaitė mokyklos direktorė Dijana Vazgienė. Šešias valandas trukusiame maratone užregistruoti 54 skaitovai, kurių lūpose atgijo Imanto Zieduonio „Spalvotos pasakos“, Anos Saksės „Pasakos apie gėles“, latvių liaudies pasakos. Ištraukos iš Mairos Dobelės „Neteisingo gyvenimo mokyklos“ klausytojus dažnai priversdavo nusišypsoti, o Maros Zalitės romano „Penki pirštai“ puslapiai – susimąstyti.

Per ilgąsias pertraukas salė ištuštėdavo, bet maratonas nenutrūkdavo: estafetę perimdavo ikimokyklinukų ir priešmokyklinukų grupės. Jie ne tik susipažino su auklėtojų skaitomomis pasakomis, bet šią pažintį įamžino atlikdami įvairius darbelius.

Priešmokyklinio ugdymo grupės auklėtiniai klausėsi Anos Saksės pasakos „Atbulija“ ir su auklėtoja Danguole Steponavičiene ją iliustravo. „Boružėlių“ grupės ikimokyklinukai ne tik išgirdo liaudies pasaką „Duonos kepalas“, bet ir skanavo auklėtojos Daivos Ilevičienės iškeptą duonelę, patys maišė tešlą ir gamino dailučius duonos kepaliukus. „Meškučių“ grupės vaikučiai patys mažiausi, bet kaip tikri mokiniai dėmesingai klausėsi auklėtojos Alinos Imbrasienės skaitomos pasakos „Ąžuolas ir grybas“, po to kūrė aplikacijas iš tikrų lapų!

Šešių valandų maratonas praskriejo kaip viena valanda. Visus lydėjo puiki nuotaika, džiaugėmės knygomis, atradimais, bendravimu ir siuntėme linkėjimus į Latviją.

Rugsėjo 22 d. geografijos pamokoje aštuntokai su mokytoja Danguole Svirskiene aiškinosi Baltų vienybės dienos atsiradimo istoriją bei prasmę, susipažino su kaimyninės šalies simbolika, geografija, virtualiai aplankė gražiausias Latvijos vietas.

Rugsėjo 23 d. mokykloje vyko latvių kalbai ir kultūrai skirtos pamokos.

Mokytojos Rūta Juškienė ir Edita Gerulaitienė 7 klasėje vedė integruotą lietuvių kalbos ir informacinių technologijų pamoką „Baltų kalbos. Latvių kalba“. Didžiulė pagalba organizuojant šią pamoką buvo projekto koordinatorės Kristinos Vaisvalavičienės mokykloms parengta medžiaga.

Išgirdę keletą bendrabaltiškų žodžių, pasidžiaugę lengvesniu kirčiavimu, septintokai nusprendė, kad latviškai beveik jau moka, tačiau atidžiau panagrinėję kalbos ypatybes, sutiko, kad ne kiekvienoje situacijoje kaimynus suprastų. Vaikams labai patiko versti į latvių kalbą pateiktų temų žodžius naudojantis žodynais internete, dalintis savo atradimais, bandyti bendrauti giminiška kalba.

10 klasėje anglų kalbos pamoką „Trip to Latvia“ vedė mokytoja Inga Dūdienė. Mokiniai susipažino su Latvijos šventėmis, jų tradicijomis, nacionaliniais patiekalais, ieškojo kultūrinių giminiškų tautų panašumų. Smagu buvo spėlioti žymių latvių maisto produktų gamintojų vardus, nes galėjo užduotį po vieną klausimą, į kurį mokytoja atsakinėjo tik „taip“ arba „ne“. Aptarę virtuvės ypatumus, mokiniai įvertino „Selga“ ir „Laima“ skonius ir jų vertinimas – „Tiesiog puiku!“ Nuotraukos

Bibliotekininkė Edita Gerulaitienė

Kategorijos: 2020-2021.

Komentavimo galimybė išjungta.