Baltų literatūros savaitė. Baltu literatūras nedēļa 2019

2018-2019 m. m.

Kovo 25 – balandžio 2 d. trečią kartą vyko tarptautinis mokyklų bibliotekų projektas „Baltų literatūros savaitė“, kuriame dalyvavo virš 50 Lietuvos ir Latvijos mokyklų. Mūsų mokykla yra viena iš šio projekto organizatorių ir aktyvi dalyvė.

Savaitę pradėjo 8 klasės mokiniai. Su geografijos mokytoja Danguole Svirskiene jie pristatė projektą „Sveika, Latvija!“, kuriame patys susipažino ir kitus supažindino su kaimyninės šalies simbolika, geografija, istorija, žymiais žmonėmis, lankytinomis vietomis.

2 klasės mokiniai mokėsi latvių kalbos. Mokytis padėjo spalvingi Inesos Zanderės sukurti personažai – LUPATINI. Lietuviškai pakrikštijome juos lopinukais. Išsiaiškinome vardų reikšmes, atidžiai sekėme jų dialogus filmukuose, radome daug panašiai skambančių žodžių, kai kuriuos žodžius išsivertėme. Mokytis su lopinukais visiems labai patiko, tikimės, kad kada nors jie prabils ir lietuviškai.

3 klasės mokiniai bibliotekoje vartė ir skaitė knygą „Baltasis lokiukas“. Tai neįprasta knyga – į žavią pasakaitę įsiterpę valgių receptai! Smagu buvo sekti neįtikėtiną lokiuko kelionę ir varvinti seilę skaitant patiekalų receptus. Sužinojome ne tik princesiškų blynų, galvočių košės, ūsų gėrimo paslaptis, pasimokėme ir gyvenimiškos išminties: kai ištinka nelaimė, neverk, jei kažkas nepavyko, pabandyk dar kartą, vertink visa, kas padaryta su meile.

Pirmokai ir priešmokyklinukai džiaugėsi pažintimi su Ūke Pūke, kurią sukūrė latvių rašytoja Zanė Zusta. Emocijos vijo viena kitą: graudinomės, juokėmės, diskutavome, vaidinome, spalvinome – daug ko išmokome…

Ketvirtos ir penktos klasių mokiniai dalyvavo pamokoje „Baltų pasakos ir mitologija“, kurioje susipažino su baltų dievybėmis, skaitė pasaką „Aukso žirgas“, sukurtą baltų mitologijos ir Janio Rainio pjesės motyvais. Aptarėme ir animacinį filmą tuo pačiu pavadinimu, kuris yra puikus lietuvių ir latvių bendradarbiavimo pavyzdys.

Į projektą noriai įsijungė ir mūsų mažiausieji – ikimokyklinių grupių „Meškučiai“ ir „Boružiukai“ ugdytiniai. Vaikai klausėsi auklėtojos Alinos Imbrasienės skaitomos Anos Saksės pasakos apie vyšnaitę, vėliau gamino Latvijos simbolius: ramunes ir boružėles. Pirmoji pažintis su Latvija mažiesiems tikrai buvo įsimintina.

Direktorė Dijana Vazgienė su septintokais diskutavo apie paauglių problemas, skaitė ir aptarė Mairos Dobelės knygos „Neteisingo gyvenimo mokykla“ ištraukas. Ne viena premija apdovanota knyga mokiniams buvo itin artima, nes jos veikėjai taip pat septintokai.

Mokytoja Inga Dūdienė vedė anglų kalbos pamokas apie Latviją: „Festivals in Latvia“ 10 klasėje ir „Latvian food“ 7 klasėje. Dešimtokai domėjosi latvių šventėmis, septintokai – latvių virtuvės paslaptimis. Ir vieni, ir kiti rado tarp mūsų kultūrų ir skirtumų, ir panašumų. Džiugia staigmena visiems tapo mokytojos Ingos latviškas Aleksandro pyragas, kuriuo gardžiavosi ir mokiniai, ir mokytojai.

Labai džiaugiamės, kad projekto metu pas mus viešėjo rašytojas, knygos „Ryga – niekieno civilizacija“ autorius Arvydas Juozaitis. Susitikimo metu svečias atskleidė latvių kalbos subtilybių, Latvijos istorijos faktų, pasidalijo gyvenimo Rygoje įspūdžiais ir palinkėjo – „Dainuokite kaip latviai!“ Nuotraukos

Bibliotekininkė Edita Gerulaitienė

Kategorijos: 2018-2019.

Komentavimo galimybė išjungta.