„Žeimiai istorijos vingiuose“ 2016

101_2346

2016-2017 m. m.

Jau penkeri metai rugsėjo pabaigoje Žeimių mokykla pakviečia Jonavos rajono bendrojo lavinimo mokyklų mokinius ir mokytojus į tradicine tapusią ekskursiją „Žeimiai istorijos vingiuose“.

Ši ekskursija tapo labai populiari, šiemet sulaukėme daugiau norinčių dalyvauti nei galėjome priimti, kai kurioms mokykloms teko pasiūlyti atvykti vėliau.

Ekskursija vyko rugsėjo 22 d., tądien Žeimių miestelyje sukiojosi net trys geltonieji mokykliniai autobusai, į ekskursiją atvyko 49 dalyviai, tai – Ruklos Jono Stanislauskio mokyklos – daugiafunkcio centro mokiniai, lydimi istorijos mokytojos Irūnos Lukoševičienės ir specialiųjų pedagogių Ligitos Kazlauskienės ir Sonatos Paliukienės, Jonavos „Lietavos“ pagrindinės mokyklos mokiniai, su istorijos mokytoja metodininke Vita Montviliene, Barupės mokyklos mokiniai, lydimi istorijos mokytojo Lino Tatarūno, Jonavos „Neries“ pagrindinės mokyklos mokiniai ir jų istorijos mokytojas Genadijus Kurganovas.

Šiuo renginiu siekiama skatinti mokinius domėtis gyvenamosios vietovės istorija, padėti pažinti Žeimių mokyklos bei miestelio istorijos ir kultūros paveldą, raginti mokinius bendrauti ir bendradarbiauti, dalyvauti rajoniniuose renginiuose, padėti mokiniams ugdytis istorinį mąstymą ir pilietiškumą.

Ekskursijos dalyviai susirinko prie Žeimių mokyklos-daugiafunkcio centro, tad pirmiausia susipažino su mūsų mokyklos, savo kelią skaičiuojančios nuo 1595 metų, istorija, aplankė mokyklos istorijos muziejų ir etnografijos seklyčią, apžiūrėjo mūsų abiturientės Neringos Dambrauskienės tapybos darbų parodą.

Žeimių piliakalnis — tai kitas aplankytas istorijos paminklas. Čia mokiniai bandė lipti į šlaitą, fotografavosi, taip pat susipažino su Žeimių miestelio ištakomis, Žeimių vardo kilme. Vėliau kalbėjo: „Šiandien šalta, taigi čia yra Žeimė — šalta vieta“.

Po to ekskursijos dalyviai susipažino su Žeimių Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčios istorija ir legendomis, architektūros ypatumais, gėrėjosi mediniais altoriais ir stebėjosi, kad bažnyčia turi du aukštus.

Žeimių dvare ekskursijos dalyvius pasitiko Žeimių dvaro sodybos vadovas, menininkas Domas Noreika, pristatęs Žeimių dvaro sodybos kompleksą. Įvedęs mokinius į svirną, pasiūlė mokiniams kur nori eiti ir apžiūrinėti, liesti ir čiupinėti, klausinėti ir domėtis. Dvaro arklidėse mokiniai stebėjo žirgus, kalbino juos, bandė paglostyti ar pamaitinti obuoliais. Mokytojai labai susidomėjo XVII a. rožėmis ir barokinio parko atkūrimu.

Ekskursiją organizavo ir vedė istorijos mokytoja metodininkė Valentina Zujevaitė.

Dėkoju už nuoširdumą ir bendradarbiavimą Žeimių parapijos klebonui kun. Raimundui Kazaičiui, Žeimių dvaro sodybos vadovui Domui Noreikai ir atvykusiems kolegoms, istorijos mokytojams. Nuotraukos Valentinos Zujevaitės

Mokytoja Valentina Zujevaitė

Kategorijos: 2016-2017.

Komentavimo galimybė išjungta.