Nacionalinė bibliotekų savaitė

Balandžio pabaigoje mokyklos bibliotekoje vyko Nacionalinei bibliotekų savaitei skirti renginiai.

Balandžio 23 d. prisijungėme prie visoje Lietuvoje vykusių Vidurdienio skaitymų, skirtų artėjančiam Prano Mašioto jubiliejui. Į skaitymus susirinkę mokiniai aptarė 1863-1940 metais Lietuvą palietusius istorinius įvykius, susipažino su Prano Mašioto biografija, kūryba, pamokos pabaigoje entuziastingai pasitikrino savo žinias viktorinoje.

Renginio metu buvo skaitomas kūrinėlis „Mėnulis“ iš 1915 m. Rygoje išleistos P. Mašioto knygelės „Pasakos nepasakos“. Senas pageltęs popierius, kuklūs, bet aiškūs piešiniai, kai kurie neįprasti žodžiai, jų formos, žaismingas Jonuko ir Mėnulio dialogas mokiniams paliko didelį įspūdį.

Balandžio 24 d. 5-7 klasių mokiniams buvo organizuota skaitytojų olimpiada, kurioje geriausios skaitytojos prizą laimėjo penktokė Evelina Lipinskaitė.

Balandžio 25 d. bibliotekoje lankėsi antrokai ir septintokai.

Antrokėliai pamokoje „Bumbambilijos pasakos“ buvo pakviesti atrasti spalvingą rašytojo ir dailininko Pauliaus Juodišiaus kūrybą. Susipažinę su mįslinga Bumbambilijos šalimi, jos personažais, su didžiausiu džiaugsmu pasiklausę pasakos ištraukos iš interaktyvios P. Juodišiaus knygos „Amarėlio pyragas“, antrokai nusprendė patys pasiversti Bumbambilijos gyventojais: susigalvojo po bumbambilišką vardą, aprašė bumbambilišką charakterį ir nupiešė bumbambilišką portretą.

Taip pas mus atsirado greitakalbe kalbanti ir grybų apkepą mėgstanti Simgalinga, kurios pareigos daužyti indus; prezidento žmona svajojanti tapti Bimbalytė, mėgstanti mokytis, mokytis, mokytis; Juodulė Mitašmata, valganti pūkus ir nekenčianti pyragų; spalvingus drugelio sparnus turinti Blakė Makė, svajojanti apie pasaulį be šiukšlių; dešimtkojis žaidimų ir spalvinimo knygelių mėgėjas Glorkas Plorkas.

Septintokai dalyvavo pamokoje „Mažajam princui“ – 70“. Kalbant apie šios knygos autorių, mokinius labiausiai domino Antuano de Sent Egziuperi žūties mįslė, įminta tik po 1998 m., žvejų tinkluose radus rašytojo apyrankę. Mirtina ir nejaukia tyla mokiniai palydėjo 2008 m. vokiečių lakūno pasirašytą prisipažinimą apie 1944 m. numuštą prancūzų lėktuvą…

„Mažojo princo“ fenomeną stengtasi atskleisti meninio filmo, miuziklų, aktorių skaitomų ištraukų įrašais, įspūdingais skaičiais: per 70 metų – 145 mln. egzempliorių, vertimai į 270 kalbų ir tarmių, 1300 leidimų.

Septintokai paraginti ne tik perskaityti legendinę A. de Sent Egziuperi knygą, bet ir pasidomėti J. – P. Davidtso bandymu sukurti naujas Mažojo princo keliones knygoje „Mažasis princas grįžo“.

Balandžio 26 d. bibliotekoje vyko Metų trečioko, balandžio 29 d. Metų ketvirtoko rinkimai. Nuotraukos

Bibliotekininkė Edita Gerulaitienė

Kategorijos: 2012-2013.

Komentavimo galimybė išjungta.