Baltų literatūros savaitė 2020 Barupės skyriuje

2020-2021 m. m.

Rugsėjo 21-25 dienomis Žeimių mokyklos-daugiafunkcio centro Barupės skyrius pirmą kartą dalyvavo tarptautiniame Lietuvos ir Latvijos mokyklų bibliotekų projekte „Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa“. Esame dėkingi mokyklos bibliotekininkei Editai Gerulaitienei už kvietimą prisijungti, paskatinimą dalyvauti šiame projekte.

Kai vyresnieji dalyvavo Skaitymo maratone, mūsų mažųjų sprintas buvo rugsėjo 22 d. Atsisveikinant su astronomine vasara buvo paminėta Baltų vienybės diena, kalbėta apie baltų tautų bendrystę. Ikimokyklinio ugdymo grupės lauko žaidimų teritorijoje vyko garsinio skaitymo popietė, kurios metu ugdytiniai nukeliavo į Pasakų šalį. Moksleivės Kamilė Bubinaitė ir Augustė Budrevičiūtė skaitė latvių pasaką „Aukso žirgas“, sukurtą remiantis Janio Rainio pjesės tekstais ir baltų mitologijos motyvais. Popietėje dalyvavo grupės auklėtojos, jų padėjėja, renginių organizatorė ir Kuigalių kaimo bibliotekininkė Ina Simovičienė. Knygų skaitymas, susitikimai prie knygos – tai gražus bendravimas, daug plačiau atveriantis pasaulį ir skaitantiems, ir klausantiems.

Pasinaudojome projekto partnerio, Latvijos Nacionalinio kino centro dovanomis – suteikta galimybe pasižiūrėti kaimyninėje šalyje sukurtų filmų. Rugsėjo 23 d. rytmetį „Nykštukų“ grupės ugdytiniai tęsė pažintį su latvių kultūra, žiūrėdami grupėje animacinį filmą „Jokūbas, Mimi ir kalbantys šunys“. Rugsėjo 24 d. popietę skyriaus aktų salė tapo baltų kino teatru. Vyresnieji moksleiviai, grįžę po pamokų, noriai rinkosi pasižiūrėti kaimyninėje šalyje sukurto vaidybinio filmo „Bilė“. Žiūrovų netrikdė tai, kad filmas įgarsintas latvių kalba su angliškais subtitrais. Šių eilučių autorė įsitikino, kad gera ir malonu rengti, organizuoti veiklas, pabūti tokioje popietėje, kur dalyviai yra žingeidūs, atviri, komunikabilūs, draugiški. Su nuoširdžiu susidomėjimu  žiūrėjo filmą, atskleidžiantį dramatiškas 4-ojo dešimtmečio pabaigos Latvijos istorijos detales. Daugumai filmas labai patiko.

Rugsėjo 25 d. savaitės renginių maratoną užbaigėme Barupės skyriaus kieme. Pelėdžiukų draugijoje „Nykštukų“ grupės ugdytiniams auklėtoja Odeta Šablevičiūtė skaitė Zanes Zustos knygą „Ūkė Pūkė grįžta namo“. Knygos ištraukas inscenizavo Kuigalių kaimo bibliotekininkė Ina Simovičienė su renginių organizatore Elena Jankauskiene. Įkvėpti pelėdžiuko pasakojimo mažieji spalvino savo pelėdžiukus, sugalvojo vardus, kuriuos užrašė auklėtojos padėjėja Lina Činikienė. Pamokyti pasisveikinti, prisistatyti kaimynų kalba, vaikai su noru latviškai sveikinosi, teiravosi draugo vardo ir patys prisistatė. Eilučių autorė džiaugėsi, kad vaikučiai nespėliodami parodė, kuri vėliava yra Lietuvos, o kuri Latvijos.

Barupės skyrius šiame projekte dalyvavo pirmą kartą. Nusprendėme sugrįžti į panašias veiklas ir kitais metais, nes gimė naujų minčių, idėjų.

Šis projektas panašus į medį.  Tai – ne mažytis medelis, kuris po dienos kitos nuvysta. Jis įsiskverbia savo šaknimis giliai į tamsią žemę, kuri teikia jam atramą ir maistą. Tikime, kad šio medžio šakos stiebsis į saulę, vainikas užpildys Lietuvos ir Latvijos dangų. Nuotraukos

Renginių organizatorė Elena Jankauskienė

Kategorijos: 2020-2021.

Komentavimo galimybė išjungta.