Popietė Žemės dienai paminėti

2020-2021 m. m.

Kovo 19 d. „Nykštukų“ grupėje vyko bandymų, eksperimentų diena, panaudojant STEAM programos veiklas „Kaip vanduo draugauja su kitomis medžiagomis?“ Vaikai tapo mokslininkais ir kiekvienas atliko po eksperimentą, taip labiau pažindami vandenį. Vaikai išbandė kuo skiriasi gėlas ir sūrus vanduo, kaip druska padeda kiaušiniui plūduriuoti vandens paviršiuje.

Atliekdami antrąjį bandymą, ugdytiniai pastebėjo, kad vanduo yra sunkesnis ir todėl nesimaišo su aliejumi, o pridėjus putojančių tablečių galima pasigaminti „lavos lempą”. Trečiojo eksperimento metu, tyrinėjo kaip vanduo keliauja aukštyn nepaisant traukos dėsnių, skverbiasi rankšluostiniu popieriumi pernešdami įvairias spalvas ir taip vaikai „pasigamino“ vaivorykštes.

Ketvirtasis eksperimentas – vaikai patys nupiešė, iškirpo ir sulankstė gėlytes ir stebėjo kaip jos skleidžiasi vandenyje. Penktasis eksperimentas vadinosi „Lašelio kelionė“. Pipete lašinome vandenį ant akmenuko, ant popierinės servetėlės, į vandenį. Stebėjome, kas atsitiko lašeliui (nuriedėjo, liko spindėti, išnyko) ir kas atsitiko daiktui (sušlapo, patižo, pasipildė). Šeštajame eksperimente su aliejumi ir skutimosi putomis ugdytiniai sužinojo, kad stiklinėje su putomis, vanduo nusidažo greičiau, nes jis praleidžia dažus.

Grupės „Nykštukai“ ugdytiniai atliko eksperimentą ir su apelsinais. Pirmiausia apžiūrėjo juos ir aptarė formą, spalvą, odelę, kur auga, ar kvepia. Po to vieną apelsiną nulupome, o kitą palikome su žieve. Vaikai spėliojo: kuris nuskęs, o kuris-plūduriuos. Įdėjus į indą su vandeniu, pamatė, kad nuluptas apelsinas nuskendo, o su žieve – plūduriavo. Vaikai sužinojo, kad tarp žievės ir minkštimo yra oro, kuris neleidžia skęsti. Taip kaip gelbėjimosi liemenė yra pripūsta oro, todėl vilkint ją galima drąsiai maudytis įvairiuose vandens telkiniuose. Paskutinis bandymas buvo su pienu, pipirais ir skystu muilu. Į lėkštutę įpylė pieno, po to įbėrė  pipirų ir įkišo pirštuką. Ant piršto prilipo pipirai – „bakterijos“. Po to pirštuką įkišo į muiluotą vandenį ir tik po to, į pieną su pipirais. Pipirai traukėsi į šalis. Atlikę bandymą, vaikai suprato, kodėl reikia plautis rankytes.

Ikimokyklinio ugdymo auklėtoja Odeta Šablevičiūtė

Kategorijos: 2020-2021.

Komentavimo galimybė išjungta.