Užgavėnės – pavasario šauktuvės

2020-2021 m. m.

Laikas bėga, saulė rieda savais keliais anapus pūgų ir debesų, atsigręždama pavasario ir vasaros link. Nesvarbu, kad už lango rūsčiausias žiemos mėnuo tik įpusėjo, tačiau atėjo laikas žiemą išlydėti. Užgavėnės – ne šventė, o tik išskirtinė, viena iš savičiausių ir žaismingiausių, metų diena, vainikuojanti žiemos laikotarpio papročių ir apeigų ciklą.

Barupės skyriaus „Nykštukų“ grupės ugdytiniai su auklėtoja Odeta Šablevičiūte ir padėjėja Lina Činikiene ruošėsi žiemos išlydėtuvėms. Grupėje buvo rodomos skaidrės apie Užgavėnes, mokėsi dainelių, šokių, žaidimų, šūkavimų. Gamino kaukes, o po jomis pasislėpę, tapo neatpažįstami. Tai vaikučiams suteikė ypač gerų emocijų.

Saulėtą vasario 15 d., kai aplink dar viskas uždangstyta baltutėliu sniegu, Barupės skyriaus bendruomenė išėjo į kiemą pavasario šaukti. Tik nebylios pernai vykusių „Užgavėnių šėlsmo“ kaukės–dalyvės „susibūrusios“ prie lango stebėjo kaip vaikai linksminosi, maudėsi sniege, triukšmavo vydami žiemą iš kiemo. Bauginantis didžiojo būgno garsų skambesys su dalyvių šūksniais „Žiema, žiema, bėk iš kiemo“, pasklido šaltame ore. Susimąsčiusios kaukės galvojo, ar pavyko mažiesiems šėliotojams išgąsdinti žiemą, išvaryti iš skyriaus kiemo, kaimo…. iš Lietuvos. Žiūrėjo, tarytum visiems linkėdamos prasmingo laiko keliaujant per vasarį, pradedant Gavėnios kelionę. Nuotraukos Linos Činikienės

Renginių organizatorė Elena Jankauskienė

Kategorijos: 2020-2021.

Komentavimo galimybė išjungta.