Teskris į tolį mažas aitvaras!

2019-2020 m. m.

Jei mūsų kiemas dangui atviras,

teskris į tolį mažas aitvaras!

Aukštai, aukštai, aukštai teskris,

teneš jį vėjų sūkurys!

(Judita Vaičiūnaitė)

Mažai pasaulyje yra tautų, patyrusių tokią ilgą ir slogią svetimųjų priespaudą kaip lietuviai. Galingi kaimynai siekė juos užkariauti, nustumti nuo lopinėlio žemės prie Baltijos ir Nemuno.

Šiemet, kviečiami Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių rėžimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti, prisijungėme prie pilietinės iniciatyvos „Vilties aitvaras“. Subūrėme Barupės skyriaus ir Kuigalių bibliotekos bendruomenes paminėti Gedulo ir vilties dieną.

Ruošiantis šiam minėjimui „Nykštukų“ grupės ugdytiniai piešė aitvarus. Padedami auklėtojų Odetos  Šablevičiūtės, Dianos Švobienės ir auklėtojos padėjėjos Linos Činikienės surengė parodėlę. Klausėsi Kuigalių bibliotekininkės Inos Simovičienės skaitomo Danguolės Kandrotienės apsakymo „Aitvarų diena“.

„Aitvaras“ – žmonių svajonių, laisvės simbolis. Žmonės, kurie buvo ištremti, neteko visko: Tėvynės, namų, artimųjų, laisvės ir galimybės rinktis. Tačiau svajones, viltį galėjo turėti, neišduodant ir tvirtai saugant savo širdyje.

Mūsų skyriaus ugdytiniai dar maži ir sunku jiems suprasti apie tą liūdną, skaudžią praeitį. Nekasdieniškai ir vaikams prieinamai prisiliesta prie tremties temos, žiūrint ištrauką iš G. Beinoriūtės filmo su animacijos elementais „Gyveno senelis ir bobutė“. Peržiūrą inicijavo renginių organizatorė. Aptarėme temą – kodėl žmogui svarbu turėti namus, nesiskirti su artimaisiais, tėvyne. Juk gyvename pačiame gražiausiame pasaulio kampelyje – Lietuvoje.

Žiūrėjome ir klausėme projekte „Debesų pasaka“ dalyvavusios Jonavos pradinės mokyklos moksleivės Ugnės Leonavičiūtės nuostabiai sukurtos, elektroninėmis priemonėmis iliustruotos pasakos „Visi mes reikalingi“.

Buvome numatę lauke paleisti aitvarą, bet oro sąlygos neleido, nebuvo palankaus vėjo. Eilučių autorė vaikus pakvietė retkarčiais, būnant lauke, saugiai apsidairyti, pakelti akutes į beribį dangų, kur ruošėmės leisti aitvarą.  Pažadėjome vėliau, kai bus palankus oras, pratęsti vaikų ir aitvaro draugystę, paleidžiant jį į dangų. Ir tai bus mūsų skyriaus vaikų vilties-ateities aitvaras. Nuotraukos Linos Činikienės ir Odetos Šablevičiūtės

Renginių organizatorė Elena Jankauskienė

Kategorijos: 2019-2020.

Komentavimo galimybė išjungta.