VDU Letonikos centras sukvietė literatūrinio projekto dalyvius

2018-2019 m. m.

Prieš pora metų Žeimių mokyklos-daugiafunkcio centro bibliotekininkės Editos Gerulaitienės iniciatyva  gimė tarptautinio projekto „Baltų literatūros savaitė. Baltu literatūras nedēļa“ idėja, kurią entuziastingai palaikė nuolat knygos, skaitymo populiarinimo būdų ieškantis Jonavos rajono mokyklų bibliotekininkų metodinis būrelis, Jonavos švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Danutė Ragelienė.  Inicijuojant projektą buvo siekiama populiarinti skaitymą, giminiškų tautų – Lietuvos ir Latvijos – literatūrą, kultūrą, tarpkultūrinius ryšius, bendradarbiavimą, gerinti mokinių skaitymo gebėjimus.

Džiugu, kad jau trečius metus virš baltų šalių skleidžia sparnus simbolinė projekto paukštė, suburdama į bendras veiklas vis daugiau dalyvių: per trejus metus projektu susidomėjo virš 70 Lietuvos ir Latvijos mokyklų. Mūsų šalies mokyklos skaitė latvių literatūrą, organizavo kaimynų kultūrai skirtus renginius, partneriai Latvijoje domėjosi lietuvių literatūra ir kultūra. Lietuviai rinkosi Anos Saksės, Imanto Zieduonio, Jurio Zvirgzdinio, Maros Zalites, latviai – Kęstučio Kasparavičiaus, Vytauto V. Landsbergio, Gendručio Morkūno, Linos Žutautės kūrinius. Projekto veiklas pastebėjo, partneriais ir rėmėjais tapo Latvijos Respublikos ambasada Lietuvos Respublikoje, Vytauto Didžiojo universiteto Letonikos centras, Jonavos rajono savivaldybė.

Šių metų „Baltų literatūros savaitę“ vainikavo balandžio pradžioje Vytauto Didžiojo universiteto Letonikos centro organizuotas baigiamasis renginys. Dalyviams – įvairių Lietuvos mokyklų bibliotekininkams, mokytojams –  buvo surengta trumpa ekskursija po modernų VDU daugiafunkcį mokslo ir studijų centrą. Svečius šiltai pasveikino VDU Humanitarinių mokslų fakulteto prodekanas dr. Giedrius Janauskas ir mokytojos Violetos Šniokienės vadovaujamas vaikų meno kolektyvas iš Kauno dailės gimnazijos.

Projekto idėjas, rezultatus pristatė koordinatorės – Žeimių mokyklos-daugiafunkcio centro bibliotekininkė Edita Gerulaitienė ir VDU doktorantė Kristina Vaisvalavičienė. E. Gerulaitienė apžvelgė Lietuvos dalyvių veiklas, pasidžiaugė, kad  šiemet kultūrinius tiltus į Latviją tiesė 28 šalies mokyklos, pusė jų – Jonavos rajono švietimo įstaigos. Projekte taip pat aktyviai dalyvavo mokyklos iš Kauno, Panevėžio, Prienų, Vilniaus.

K. Vaisvalavičienė aptarė Latvijos mokyklų iš Rygos, Jūrmalos, Jelgavos, Daugpilio, kitų miestų bei miestelių renginius.  Jūrmalos pradinėje „Atvase“ mokykloje į projektą įsitraukė virš pusantro šimto mokinių. Ogresgalo pagrindinės mokyklos mokytoja Rūta Skrebele, Lietuvoje žinoma kaip knygos „Janio B. dienoraštis“ autorė, į klasę atsinešė savo knygos vertimą į lietuvių kalbą ir skaitė jį su mokiniais. Keliose Latvijos mokyklose atsirado mokytojų lietuvių, kurie vedė lietuvių kalbos pamokas.

Abiejų šalių projekto dalyviai stebinte stebino kūrybiškumu ir išradingumu. Vyko knygų skaitymai, šalių ir knygų pristatymai, susitikimai su įdomiais žmonėmis, parodos, viktorinos, mokiniai piešė knygų iliustracijas, kūrė įvairius darbelius, inscenizacijas, filmus, mokėsi dainų, žaidimų, šokių, gamino nacionalinius patiekalus – visas veiklas sunku ir išvardinti… „Šiandien dar kartą įsitikinau, kad žmonės gali daug, jeigu yra pasiryžę ir siekiantys rezultato“, – sakė renginyje dalyvavęs tuometinis Jonavos rajono savivaldybės meras Eugenijus Sabutis. Su abiejų šalių mokyklų veiklomis plačiau galima susipažinti Facebook paskyroje „Baltų literatūros savaitė“ https://www.facebook.com/groups/276831082747361/

Didžiuojamės, kad baigiamajame renginyje dalyvavo svečiai iš Latvijos Respublikos ambasados Lietuvoje – nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius dr. Einaras Semanis ir antroji sekretorė Ginta Saleniece. Ambasadorius dr. E. Semanis sveikino susirinkusiuosius, džiaugėsi projekto sėkme, linkėjo gražių idėjų ateityje, įteikė padėkas organizatoriams, rėmėjams, dalyviams, dovanojo latvių autorių knygų lietuvių kalba.

Baigiamojo renginio dalyviai turėjo puikią progą pasiklausyti doktorančių K. Vaisvalavičienės ir Auksės Noreikaitės paskaitų apie latvių literatūrą, lietuvių ir latvių tautų skirtumus bei panašumus, gėrėtis iškilių poetų Vlado Braziūno ir Knuto Skujenieko draugystės istorija, papasakota dokumentiniame filme „Arčiau žemės anapus upės“, pabendrauti su filmo autore Viktorija Jonkute.

Dėkojame projekto dalyviams ir partneriams – visiems, kurių dėka „Baltų literatūros savaitė“ tapo tradicine, daug nepamirštamų įspūdžių dovanojančia, savaitės ribas peržengiančia švente. Tikėkimės, kad ir kitais metais, Tarptautinės vaikų knygos dienos išvakarėse, prieš pasinerdami į pasaulinės vaikų literatūros platybes, atsigręšime į kaimynus, į braliukus, vėl patirsime bendradarbiavimo džiaugsmą, pajusime nepaprastą ryšį, kalbų, kultūrų bendrumą. Nuotraukos Jono Petronio (Vytauto Didžiojo Universitetas)

Direktorė Dijana Vazgienė

Kategorijos: 2018-2019.

Komentavimo galimybė išjungta.