Be patyčių 2019

2018-2019 m. m.

Šiemet, kaip ir kasmet, mūsų mokykla prisijungė prie „Vaikų linijos“ projekto BE PATYČIŲ. Mokytojai vedė pamokas pagal „Vaikų linijos“ parengtą metodinę medžiagą, mokė vaikus atpažinti patyčių aukas, valdyti emocijas, ieškoti pagalbos galimybių.

Kovo 26 dieną mokykloje vyko nepamokinė veikla, skirta patyčių prevencijai. 5-10 klasių mokiniai dalyvavo paskaitose, kuriose Jonavos rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnės Larisa Paklina bei Saulė Dirsienė skaitė pranešimus, demonstravo informacinius filmukus. Mokiniai buvo supažindinti su pagalbos patyčių aukoms galimybėmis, sužinojo, kad patyčios, smurtas – sunkūs nusikaltimai, už kuriuos gresia administracinė arba baudžiamoji atsakomybė smurtautojams ir/arba jų tėvams.  Pareigūnės su mokiniais diskutavo ir apie internetines patyčias, mokė tinkamai reaguoti į nepažįstamųjų žinutes, skatino mokinius viešojoje erdvėje nesidalinti jokia asmenine informacija.

Ikimokyklinio ugdymo grupių „Meškučiai“ ir „Boružėlės“ vaikai su auklėtojomis, pasinaudoję „Vaikų linijos“ parengtomis rekomendacijomis, kūrė žaismingą vaidinimą apie panelę Elę. Vaikai mokėsi elgtis draugiškai, sužinojo, kad patyčios skaudina.

Jau 7 kartą mokykloje vyko tradicinis konkursas „Draugiškiausia klasė“. Šiais metais mokiniai gamino „Draugų dienoraščius“, kuriuose dalinosi prisiminimais, linkėjo vieni kitiems gražiausių dalykų, dėstė mintis, kodėl yra verti tapti draugiškiausia klase 2019 metais.

Mokiniai ne tik sukūrė įdomius dienoraščius, bet ir labai kūrybingai juos pristatė: kas deklamavo, kas dainavo, o kais kas ir parepavo. Vertinimo komisijos narėmis šiemet buvusios Žeimių miestelio bibliotekos bibliotekininkė Asta Chlastauskaitė, mokyklos bibliotekininė Edita Gerulaitienė ir socialinė pedagogė Laura Baltrimavičienė ilgai ginčijosi, kol buvo išrinkti nugalėtojai, o jiems įteikti renginio rėmėjo Žydrūno Baltrimavičiaus saldūs prizai.

Draugiškiausia klase tarp pradinukų tapo pirmokai. Laimėtą titulą jie iškart pateisino saldžiu prizu pasidalinę su kitais pradinių klasių mokiniais. O tarp 5-10 klasių mokinių nugalėtojais buvo išrinkti dešimtokai, sukūrę ne tik išskirtinį klasės dienoraštį, bet ir himną.

Graži renginio tradicija kiekvienų mokslo metų kovo mėnesį primena, kad gražių tarpusavio santykių pagrindas ir geros savijautos garantas yra tolerancija ir pagarba grįsti santykiai. Na, o tie, kurie patiria patyčias, neturėtų tylėti. Klasės vadovas, mokyklos socialinis pedagogas ar bet kuris suaugęs asmuo gali padėti konfliktinėse situacijose. Psichologinę pagalbą galima gauti kasdien nuo 11.00 iki 23.00 val. nemokamu „Vaikų linijos“ telefonu 116 111. Nuotraukos Erikos Salinaitės

Socialinė pedagogė Laura Baltrimavičienė

Kategorijos: 2018-2019.

Komentavimo galimybė išjungta.