Etnokultūros diena ir Kaziuko mugė žeimiečiams

2018-2019 m. m.

Pirmąją pavasario dieną Žeimių mokyklos-daugiafunkcio centro bendruomenė pakvietė miestelio gyventojus bei svečius pasitikti su puikia nuotaika, smagia muzika, liaudies šokiais bei dainomis. Vyko įvairiausios veiklos, skirtos prisiminti lietuviškos etninės kultūros pamatus.

Dalyviai sužinojo apie senovines tradicines pavasario šventes, mokėsi liaudies šokių bei dainų, gamino mini inkilėlius, veikė ir etninė virtuvė, kurioje šeimininkavo jaunosios gaspadinės ir  kepė gardžiausius žagarėlius, duris atvėrė menų studijos, kuriose  visi norintys mokėsi rišti verbas. Verbų rišimo edukacinę veiklą vedė VšĮ „Deko Resto“ amatininkės, kurios pasakojo apie gilias verbų rišimo tradicijas.

Iš skirtingų dirbtuvių visi susitiko smagiai šurmuliuodami Kaziuko mugėje. Ko tik čia nebuvo!!!  Ir šokių, ir dainų, ir žaidimų, ir skaniausių gardumynų, ir gražiausių rankdarbių. Mokiniai bei vietos gyventojai prekiavo savo megztomis kojinėmis, rankų darbo papuošalais, naminiais pyragais, o kaimiškų skanėstų išsiilgę galėjo nusipirkti naminių sūrių, lašinukų ir dešryčių.

Pirmoji pavasario diena Kaziuko mugės lankytojams ir etninės kultūros dienos dalyviams tapo puikiu startu į pirmąjį pavasarišką savaitgalį.

Renginių organizatorė Laura Baltrimavičienė

Kovo 1 d., įgyvendinant Etninės kultūros dienos ir Kaziuko kermošiaus veiklų planą, organizuotos kraštotyros valandėlės mokyklos muziejaus etnografijos seklyčioje 9 ir 10 klasių mokiniams. Mokiniai galėjo giliau pažinti mokyklos muziejuje saugojamas vertybes, suvokti krašto etninės kultūros tradicijas, žaidė žaidimą „Atspėk, kas po skara!“.

Kraštotyros valandėlių svarbumą prasmina devintoko Lauryno Velykio pasakyti žodžiai: „Man patiko pamoka. Sužinojau, kad muziejuje saugojami mūsų krašto istorijai ir kultūrai labai svarbūs daiktai“.

Mokytoja Valentina Zujevaitė

Nuotraukos Erikos Salinaitės ir Lauros Baltrimavičienės

Kategorijos: 2018-2019.

Komentavimo galimybė išjungta.