Šiaurės šalių bibliotekų savaitė 2017

2017-2018 m. m.

Lapkričio 13-17 dienomis mokyklos biblioteka prisijungė prie daugiau kaip 2000 Šiaurės šalių ir Baltijos regiono bibliotekų, dalyvaujančių Šiaurės šalių bibliotekų savaitėje, kurios tema šiemet – „Šiaurės salos“.

Savaitė tradiciškai prasideda Šviesos ir žodžio švente. Tai įprasmintas senovinis šiauriečių paprotys: tamsiais rudens vakarais susirinkus prie degančios žvakės pasakoti įdomias istorijas. Sutartu laiku pradinių klasių mokiniai susirinko mokyklos bibliotekoje kartu su tūkstančiais vaikų nuo Grenlandijos iki Baltarusijos pasiklausyti skaitomo teksto, pajusti magišką pasakojimų dvasią.

Kadangi šiemet minimos 100-osios Suomijos nepriklausomybės metinės, skaityti parinkta ištrauka iš suomių rašytojo Mauri Kunno „Lobių salos“. Vieno sėkmingiausių Suomijos autorių knygoje su humoru ir spalvingais piešiniais perpasakota kadaise R. L. Stivensono sukurta istorija.

Jos klausėmės jaukioje prietemoje, ekrane sekdami nuotaikingas iliustracijas, o daugumos žvilgsnis vis nuklysdavo į bibliotekoje stovintį laivą, kuriame, pasak bibliotekininkės, galėjo būti piratų pamestas lobis.

Drąsuolių, norinčių atverti paslaptingą piratų skrynią, netrūko… Skrynioje buvo ne tik lobis, bet ir keletas popierinių kaukolių, juk laivas atplaukė – iš Griaučių salos… Surasto turto dalybos visiems dovanojo daug gerų emocijų!

Kitą dieną bibliotekoje lankėsi penktokai. Čia jų laukė kitos garsios Suomijos rašytojos – Tuvės Janson – pasaulis. Susipažinome su rašytojos biografija, prisiminėme, ką skaitėme ir žinome apie Trolius Mumius ir vėl leidomės į kelionę po salas: knygos puslapiais su Mumių šeima vykome į salą, kurioje „viską pradėsime iš pat pradžių“, internetu keliavome į salą, kurioje įsikūręs Mumių parkas. Daugiausiai susižavėjimo sukėlė negyvenamos Klovharu salos nuotraukos. Šioje saloje kukliai ir ramiai vasaras leisdavo pasaulyje žinoma rašytoja.

Nuotraukos Brigitos Macuganovaitės

Bibliotekininkė Edita Gerulaitienė

Kategorijos: 2017-2018.

Komentavimo galimybė išjungta.