Žeimių miestelio šventė „Tradicijos ir dabartis“ 2017

2016-2017 m. m.

Liepos 6 ir 8 dienomis Žeimiuose vyko tradicinė miestelio šventė „Tradicijos ir dabartis“, skirta paminėti Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną.

Žeimių miestelio šventė ypatinga tuo, jog turi savitas, metai iš metų besikartojančias tradicijas. Kaip ir kasmet, liepos 6-tąją šventę pradėjo nuo pat ankstyvo ryto prie Žeimių ežero susirinkę žvejai, varžęsi dėl svariausio laimikio. Iš viso dalyvavo 14 žūklės mėgėjų. Nugalėtoju tapo Vidmantas Lipinskas, kurio laimikis svėrė 1,949 kg, II vietą iškovojo Rolandas Božys su 0,722 kg laimikiu, nedaug atsiliko ir III vietos laimėtojas Nerijus Božys – 0,636 kg laimikis. Ugnei Sapranaitytei teko jauniausio dalyvio prizas, Svajūnas Kluonis buvo tituluotas taikliausiu žveju.

Sporto aistruoliai savo jėgas išmėgino prie Žeimių ežero vykusiose tinklinio (2×2) varžybose, kurias organizavo Žeimių mokyklos-daugiafunkcio centro sporto organizatorius Aleksandras Janovskis. Šiais metais dalyvavo 16 komandų iš Žeimių, Pauliukų, Bukonių, Kauno, Jonavos, Truskavos, Koncepto, Ukmergės ir Petrašiūnų. Sėkmė lydėjo svečius iš Kauno, II vietą laimėjo komanda iš Jonavos, III – komanda iš Žeimių, mažajame finale įveikusi pernai metų nugalėtojus – Truskavos komandą.

14 val. Žeimių Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje vyko mišios. Po mišių buvo giedama Tautiška giesmė. Žeimiečiams ir svečiams koncertavo Kėdainių kultūros centro sakralinės muzikos ansamblis „Giesmė“ (vadovas Zenonas Bernadišius).

Liepos 8-ąją šventė tęsėsi mokyklos stadione. Linksmojoje valandoje vaikus ir tėvelius džiugino Žeimių mokyklos-daugiafunkcio centro mažiausiųjų šokėjų (vadovė Asta Grigaliūnienė), popchorų „Boružėlės“ ir „Muzikos vaikai“ (vadovė Ligita Budrikienė) bei aerobikos mergaičių (vadovė Živilė Jefimenkė) koncertas, žaidimai ir kitos linksmybės kartu su Greta Teišerskyte iš VšĮ „Vaikų ir jaunimo visapusiško lavinimo centras“.

Sveikinimo žodį gausiai susirinkusiems ir lietaus nepabūgusiems žeimiečiams bei miestelio svečiams tarė Lietuvos Respublikos Seimo narys Rimantas Sinkevičius, Jonavos rajono savivaldybės meras Eugenijus Sabutis, VO „Žeimių bendruomenė“ pirmininkas Bronislovas Liutkus, Žeimių mokyklos – daugiafunkcio centro direktorė Dijana Vazgienė, Žeimių seniūnas Faustas Pilipavičius.

Tradiciškai šventės metu buvo apdovanoti „Gražiausių Žeimių seniūnaitijų sodybų apžiūros – konkurso 2017“ nugalėtojai. Sodybų savininkus sveikino ir į sceną kvietė sodybų apžiūros konkurso pirmininkas Pranas Urmonas Dailidė kartu su bendruomenės pirmininku Bronislovu Liutkumi. Didžiausia pažanga 2017 m. padaryta Mimainių kaimo gyventojų Ligitos ir Dariaus Subačių sodyboje, antra vieta džiaugėsi Sniežana ir Arūnas Zajančkauskai iš Mimalių kaimo, trečia vieta šiemet atiteko Valerijonui Andrijauskui už išpuoselėtą sodybą Martyniškio kaime.

Šventėje koncertavo Žeimių mokyklos-daugiafunkcio centro meno kolektyvai: popchoro „Muzikos vaikai“ vokalinė grupė „Trio“ ir Žeimių kapela (kolektyvų vadovė Ligita Budrikienė), merginų šokių kolektyvai (vadovės Asta Grigaliūnienė ir Živilė Jefimenkė). Šventinį koncertą paįvairino svečiai iš Kauno Dainavos bendruomenės – linijinių šokių kolektyvas „Rasos“ (vadovė Rimualda Sudikienė), Jonavos kultūros centro instrumentinė grupė „Rapsodija“ bei Jonavos socialinių paslaugų dienos centro vokalinis moterų ansamblis „Versmė“ (vadovas Edvardas Ratautas) ir solistė iš Jonavos Sandra Peškaitytė, vakaro kulminacija šiais metais tapo Andriaus Janonio ir Monikos Šedžiuvienės duetas bei naktišokių vedėjai – grupė „StakBet“.

Šventėje taip pat netrūko ir kitų pramogų. Veikė batutai vaikams, įvairiais užkandžiais, loterijomis ir suvenyrais viliojo prekybininkų kioskeliai. Renginio dalyviai buvo kviečiami užsukti į „Arbatos svetainę“, kurioje jų laukė šiaudinė bitutė su medučiu. Ten pat Trakiškių bendruomenės moterys vaišino arbata, supažindino su gydomųjų žolelių galia, o molininkė Dalia Urbienė siūlė „Molio studijoje“ įsigyti molinių suvenyrų ar pabandyti pasigaminti dirbinių patiems.

Žeimių miestelio šventė „Tradicijos ir dabartis“ nebūtų buvusi tokia smagi ir spalvinga, jei ne itin gausus rėmėjų būrys. Organizatoriai dėkingi Jonavos rajono savivaldybei, Jonavos rajono savivaldybės merui Eugenijui Sabučiui, Jonavos kultūros centrui, UAB „Dažnis“, Jonavos vartotojų kooperatyvui „Jotrungė“, UAB „Žibarta“, UAB „Jonavos svaja“ ir dosniesiems Žeimių ūkininkams bei visiems žeimiečiams, vienaip ar kitaip prisidėjusiems prie šios gražios šventės tradicijų puoselėjimo. Nuotraukos

Renginių organizatorės Aniceta Stanaitienė ir Asta Grigaliūnienė,

meno vadovė Ligita Budrikienė

Kategorijos: 2016-2017.

Komentavimo galimybė išjungta.