„Baltų šalių literatūros savaitė“

2016-2017 m. m.

Kovo 27-31 dienomis mokyklos bendruomenė aktyviai dalyvavo tarptautiniame projekte „Baltų šalių literatūros savaitė“, kuriuo siekiama populiarinti skaitymą, giminiškų tautų – Lietuvos ir Latvijos – literatūrą, kultūrą, tarpkultūrinius ryšius, bendradarbiavimą.

Projekte dalyvaujančios Lietuvos mokyklos šią savaitę organizavo renginius, skirtus Latvijai, jos literatūrai, kultūrai, partneriai Latvijoje – renginius, skirtus Lietuvos kultūrai, literatūrai.

Aštuntos klasės mokiniai su geografijos mokytoja Danguole Svirskiene pristatė projektą „Sveika, Latvija“. Estetiškai ir vaizdingai pateikta informacija ne vieną privertė stabtelėti, atidžiau paskaityti svarbiausius faktus, susipažinti su žymiais Latvijos žmonėmis, gražiausiomis vietovėmis.

Su 5-6 klasių mokiniais bibliotekoje skaitėme latvių kalbos mokytojos Rutos Skrebele „Janio B. dienoraštį“. Kadangi tai – berniuko dienoraštis, tad į skaitymą šįkart pažvelgėme grynai vyriškai: ištraukas skaitė penktokai Nedas ir Antonijus bei mokytojas Eugenijus Leonavičius. Mokytojas Eugenijus atsinešė elektroninių knygų skaityklę, pasakojo, kaip ji veikia, ir apie Janio nuotykius skaitė iš jos. Taip pat stebėjome vaizdo įrašą, kuriame Latvijos vaikai bendrauja su rašytoja R. Skrebele, stengėmės išgirsti panašių žodžių, suprasti dialogo esmę.

Trečiokai ir ketvirtokai bibliotekoje susipažino su latvių rašytojo J. Zvirgzdiņš kūryba. Vaikai klausėsi ištraukų iš knygų „Tobijo paistalai“ ir „Liūto riaumojimas“. Šias knygas mokiniai išsinešė į klases ir per savaitę visi draugiškai, padedami savo mokytojų Jolitos Ajutienės ir Sigitos Juknienės, perskaitė, sukūrė gražių darbelių.

Į biblioteką skubėjo ir 1 klasės mokiniai. Pirmokėlių laukė staigmena – siuntinys iš Latvijos! Atidarę dėžę, vaikai joje rado kitą dėžę, toje – dar vieną… Galiausiai paskutinėje dėžėje jų laukė latvių rašytojos Vitos Štelmahere „Piglos istorijos“. Geriau dėžėse pasirausę mokytojos dar rado ir mįslių-užduočių. Pirmokai buvo prašomi išsiaiškinti, kas yra lakstantis kaktusas, spindinčios bitės, gyvos gilės ir t. t. To, neperskaitęs knygelės, nežinosi. Kartu paskaitėme apie lakstantį kaktusą, pasirodo, tai – ežys! Pirmokėliai išsinešė „Piglos istorijas“ į klasę ir kartu su savo mokytoja Liuba Jonaitiene surado atsakymus į visus klausimus.

7-8 klasių mokiniams buvo pristatyta Mairos Dobeles „Neteisingo gyvenimo mokykla“. Knyga, už kurią autorė apdovanota Latvijos rašytojų sąjungos Metų literatūros premija, o knygos iliustratorė pelnė Tarptautinės Talino knygų iliustracijų trienalės Garbės diplomą, mokiniams patiko ir greitai atsirado norinčių perskaityti ją visą.

Skaitytojai iš 8-10 klasių susipažino su Māra Zālīte knyga „Penki pirštai“. Kalbėjome apie rašytojos asmenybę, kūrybą, skaitėme ištraukas iš romano. Įspūdžiais apie knygą su mokiniais dalijosi ir diskutavo mokyklos direktorė Dijana Vazgienė.

Paskutiniąją projekto dieną 1-4 klasių mokiniai susirinko bibliotekoje apibendrinti vykusios veiklos, pasidalinti įspūdžiais. Labai noriai vaikai vieni kitiems pasakojo apie perskaitytas knygas, rodė sukurtus darbelius, gėrėjosi Latvijos vaikų darbais.

2 klasės mokiniai, vadovaujami mokytojos Jūratės Smailienės, į projektą įsijungė anksčiausiai: nuo kovo 1 d. skaitė latvių rašytojos A. Saksės „Pasakas apie gėles“. Perskaitę pasaką, kurdavo darbelius. Taip gimė antrokų projektas „Pasakos apie gėles – Pasakas par ziediem“, kuris buvo pristatytas ir palydėtas garsiausiais aplodismentais.

Ketvirtokai atsinešė pačių sukurtą „Kreipimąsi į Lietuvos vertėjus“, kuriame prašoma išversti daugiau J. Zvirgzdinš knygelių. Nuotraukos

Apie „Baltų šalių literatūros savaitės“ veiklas galite skaityti projekto dalyvių grupės Facebook paskyroje

Bibliotekininkė Edita Gerulaitienė

 

Kategorijos: 2016-2017.

Komentavimo galimybė išjungta.