Skaitymo iniciatyva „Būkite pažįstami“

2015-2016 m. m.

Sakoma, kad mada egzistuoja visose gyvenimo srityse. Mūsų bibliotekos lentynose taip pat gyvuoja savotiškos „mados“. Net ir neskaičiusieji knygos, pažįsta Linos Žutautės Kakę Makę, kuri įsigudrino įsitaisyti ant jogurtų, dešrelių pakuočių ir persikelti į šaldytuvų lentynas. Kakei Makei populiarumu nenusileidžia Rob Scotton sukurtas katinėlis Juodis, iš Islandijos atvykę pabaisiukai, Jeff Kinney Nevykėlis, patikėjęs skaitytojams savo slapčiausius dienoraščius.

Siekiant skatinti, kad mažieji skaitytojai atrastų kuo daugiau įvairių ir įdomių knygų, paskutiniąją balandžio savaitę bibliotekoje buvo organizuota skaitymo iniciatyva „Būkite pažįstami“. Ilgosios pertraukos metu mokiniai susipažindavo ne tik su nauja knyga, bet ir pabendraudavo su tą dieną Skaitytojo Krėsle įsitaisiusiu skaitytoju.

Savaitę pradėjo mokyklos direktorė Dijana Vazgienė. Klausydamasi jos skaitomos Jurgos Baltrukonytės „Blynai spintoje“ ištraukos,  publika pasijuto kaip mažame spektaklyje. Direktorė taip pat papasakojo apie savo pomėgius, skaitymo įpročius, paaiškino, kodėl pasirinko būtent šią knygą.

Kitą dieną klausėmės pavaduotojos Danguolės Svirskienės skaitomų istorijų iš Onos Jautakės knygos. Vaikams smagu buvo stebėti, kaip pasakų herojais virsta kompiuterio pelė, puodas ar keptuvė, pasidalinti savo įspūdžiais.

Kūno kultūros mokytoja Živilė Jefimenkė ir mokyklos raštvedė Edita Šnelienė pasišovė vaikams pareklamuoti Dainiaus Šukio knygų seriją „Linksmojo tvarto nutikimai“. Šmaikščios, nuotaikingos istorijos apie pasiklydusią vištą Peletrūniją, kontūzyto ežiuko Drado meilę, paršą Polinezijų bei karvę Pelenoną klausytojams labai patiko. Bendraudami su mokytoja Živile ir raštvede Edita, gana sunkiai ištariamus veikėjų vardus jie greitai įsiminė ir kikendami kartodavo be klaidų.

Bibliotekininkė Edita Gerulaitienė skaitymams pasirinko pasakas – „mūsų dienų stebuklus“ – iš Virginos Šukytės knygos „Ančių močiutė“.

Tuo ši iniciatyva turėjo ir baigtis…

Tačiau kitą savaitę, per tą pačią skaitymo pertrauką, į biblioteką vėl sugužėjo klausytojai, daugiausiai pirmokai. Pamatę tuščią Skaitytojo Krėslą, nustebo ir nenorėjo net girdėti, kad šiandien niekas neskaitys pasakos. Iniciatyvos ėmėsi pirmokė Beatričė Vasiliauskaitė. Išsitraukusi iš lentynos „Kakę Makę“, Beatričė įsitaisė Skaitytojo Krėsle ir savo skaitymu nenusileido pačiai mokyklos direktorei…

Atsižvelgiant į mažųjų skaitytojų norus, suplanuota skaitymo savaitė virto skaitymo mėnesiu. Į Skaitytojo Krėslą pakvietėme septintokus. Jų ilgai raginti nereikėjo. Septintokai noriai ruošėsi šiems susitikimams, pasirinkdami Kęstučio Kasparavičiaus, Sigutės Ach, Gintarės Adomaitytės, Herkaus Kunčiaus, Jurgos Šeduikytės knygas.

Džiaugiamės, kad šios iniciatyvos metu  susipažinome ne tik su knygomis, bet ir geriau pažinome vieni kitus, prasmingai bei puikiai praleidome laiką. Nuotraukos

Bibliotekininkė Edita Gerulaitienė

Kategorijos: 2015-2016.

Komentavimo galimybė išjungta.