„Atmintis gyva, nes liudija“

2015-2016 m. m.

Sausio 13 d. Žeimių mokyklos – daugiafunkcio centro bendruomenė paminėjo Laisvės gynėjų dienos 25-ąsias metines, pagerbė žuvusių atminimą. Ta proga buvo organizuota pilietinė akcija „Atmintis gyva, nes liudija“, atvira netradicinė pamoka „Išaušta laisvės aušra“, pilietinė akcija „Trispalvė“, vaidybinis filmas miestelio bendruomenei „Mes dainuosim“.

8 val. ryto mokiniai, mokytojai, kultūros darbuotojai įsijungė į visuotinę pilietinę iniciatyvą „Atmintis gyva, nes liudija“, kurią organizuoja Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti. 10-čiai minučių mokykloje buvo išjungta šviesa, klasių ir koridorių languose suplazdėjo žvakių švieselės, simbolizuojančios Lietuvos piliečių siekį 1991 m. sausio dienomis apginti Lietuvos valstybės nepriklausomybę. Tuo metu tik tvirta pilietinė pozicija padėjo atsilaikyti prieš karinę agresiją. Minėdami šiuos įvykius, jau aštuntą kartą mokykloje surengėme pilietinę akciją.

Per pirmąją pamoką vyko atvira netradicinė pamoka „Išaušta laisvės aušra“, kuri šiemet skirta ne tik mokiniams, bet ir Žeimių miestelio bendruomenei. Pamokoje buvo priminta, kad 1991 m. sausio 13 d. Lietuvos piliečiai apgynė nepriklausomą Lietuvos valstybę sovietų kariuomenei bandant įvykdyti perversmą Lietuvoje ir nuversti teisėtą Lietuvos valdžią.

Buvo prisiminti ir pagerbti žuvusieji Lietuvos laisvės gynėjai. Televizijos bokšto gynėjų patirties ir minčių pluoštelį perskaitė mokiniai Samanta Šneliūtė, Ugnė Šneliūtė, Laurynas Rokas ir Nedas Astrauskas.

Atsiminimais apie dalyvavimą 1991 m. sausio įvykiuose pasidalino Žeimių seniūnas Faustas Pilipavičius. Jis sakė: „Saugokime savo valstybės laisvę, kad aukos nebūtų beprasmės“.

Renginį papuošė kultūros darbuotojų Ingridos Šlepavičiūtės ir Ligitos Budrikienės atliekama liaudies daina. Tylos minute pagerbėme žuvusiųjų atminimą. Pamoką baigėme tradiciškai susikibę rankomis ir pritardami dainą „Laisvė“ dainuojančiai Austėjai Dobilaitei. Prasminga tai, kad prisimindami kruvinus Sausio 13-osios įvykius, pamoką baigėme džiugia gaida.

Po netradicinės pamokos, mokinių delegacija, vadovaujama mokytojos Živilės Jefimenkės išvyko į Jonavą, Santarvės aikštę, kur, dalyvaudami pilietinėje akcijoje „Trispalvė“, tautinės vėliavos spalvų kaspinais papuošė medelį.

17 val. gausus žeimiečių būrys susirinko stebėti kino filmo „Mes dainuosim!“. Nuotraukos

Mokytoja Valentina Zujevaitė

Kategorijos: 2015-2016.

Komentavimo galimybė išjungta.