„Nacionalinės mokinių ir jaunimo kraštotyros ekspedicijos sklaida“

Spalio 23 d. Žeimių mokykloje – daugiafunkciame centre vyko respublikinė konferencija „Nacionalinės mokinių ir jaunimo kraštotyros ekspedicijos sklaida“, skirta Žeimių mokyklos 420 metų jubiliejui paminėti. Tai baigiamoji konferencija, vainikuojanti projektą „Mokyklai  420“.

Konferencijos tikslas – pasidalyti gerąja patirtimi, vykdant kraštotyrinę veiklą mokykloje, ugdant mokinių pilietiškumą ir tautinę savimonę, apibendrinti mokyklos dalyvavimą Nacionalinėje vaikų ir jaunimo ekspedicijoje, įprasminti Žeimių mokyklos 420 metų jubiliejų.

Konferencijos organizacinis komitetas – tai Žeimių mokyklos – daugiafunkcio centro vadovai ir mokytojai: Dijana Vazgienė, mokyklos direktorė, Danguolė Svirskienė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui, Valentina Zujevaitė, istorijos mokytoja metodininkė, Rūta Juškienė, lietuvių k. mokytoja metodininkė, Ramutė Dailidienė, lietuvių k. mokytoja metodininkė, Asta Grigaliūnienė, vyresnioji neformaliojo švietimo (šokio) mokytoja, Edita Gerulaitienė,  informacinių technologijų mokytoja metodininkė.

Konferencijos svečiai: Lietuvos Technikos bibliotekos direktorius, Vilniaus krašto Bajorų sąjungos vadas Kazys Mackevičius, Lietuvos mokinių neformaliojo Švietimo centro Turizmo ir etnokultūros skyriaus metodininkas Arvydas Ščiukaitis, Kėdainių rajono Šėtos gimnazijos istorijos mokytoja ekspertė, Kėdainių Daugiakultūrio centro vadovė Audronė Pečiulytė,  Jonavos r. savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vytautas Žebrauskas, Jonavos Krašto muziejaus direktorė Žygintė Plečkaitytė, Žeimių seniūnas Faustas Pilipavičius, rašytojas, Jonavos rajono laikraščio „Naujienos“ korespondentas, mūsų kraštietis, Žeimių mokyklos auklėtinis Marius Glinskas, Kėdainių Krašto muziejaus atstovas Vilmantas Vilkevičius, Jonavos rajono mokytojai, mokiniai.

Tautiniu šokiu ir sudainuota sutartine konferenciją atidarė Žeimių mokyklos mokiniai – šokėjai, vadovaujami mokytojos Astos Grigaliūnienės ir dainininkai, vadovaujami mokytojos Erikos Petrošienės.

Sveikinimo žodį konferencijos dalyviams tarė Žeimių mokyklos – daugiafunkcio centro direktorė Dijana Vazgienė.

Konferencijos darbe 12 autorių – pranešėjų perskaitė 11 pranešimų.

Žeimių mokyklos 10 klasės mokinė Greta Barišauskaitė pranešime „Žeimių mokyklos dalyvavimas Nacionalinėje mokinių ir jaunimo kraštotyros ekspedicijoje“ pateikė statistinius duomenis apie Žeimių mokyklos kraštotyrininkų parengtus kraštotyros darbus ir rinkinius. Pranešėja nurodė, kad nuo 2000 metų dalyvauta Nacionalinėje mokinių ir jaunimo kraštotyros ekspedicijoje, per pastaruosius 15 metų pristatyta 16 kraštotyros darbų, visi darbai yra prizininkai, I-III vietų laimėtojai, apdovanoti Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerijos diplomais, Lietuvos jaunimo turizmo centro, Lietuvos neformaliojo mokinių švietimo centro diplomais, padėkomis ir dovanomis.

Pranešėja Valentina Zujevaitė, Žeimių mokyklos istorijos mokytoja metodininkė, skaitė pranešimą „Mokyklinės kraštotyros galimybės mokinių ugdyme“, kur nurodė, kad mokyklinė kraštotyra svarbi socialinio ugdymo dalis, tai įvairiapusė veikla mokinių saviraiškos ugdyme. Mokytoja pristatė kraštotyros darbus „Jonavos rajono Žeimių vidurinė mokykla“, 2006-2007 m., „Mano gimtieji Žeimiai“, 2008-2010 m., ir jų panaudojimą ugdant mokinių tautinį tapatumą, tautinę savimonę ir orumą, pilietiškumą.

Arvydas Ščiukaitis, Lietuvos mokinių neformaliojo Švietimo centro Turizmo ir etnokultūros skyriaus metodininkas, savo pranešime „XXIII nacionalinė mokinių ir jaunimo kraštotyros konferencija ir darbų paroda“ apžvelgė 2013-2015 metų Nacionalinės mokinių ir jaunimo kraštotyros ekspedicijos, skirtos Tarmių, 1863 metų sukilimo ir Kristijono Donelaičio metams paminėti,  rezultatus, mokinių ir mokytojų parengtus kraštotyros darbus, kurių buvo pristatyta 80 iš 26 Lietuvos miestų ir rajonų, aptarė ekspedicijos metu vykdomas įvairias kraštotyrines programas ir konkursus, kvalifikacijos tobulinimo seminarus mokytojams, mokyklų muziejų apžiūros 2014 m. rezultatus, taip pat pristatė nuo 2016 m. prasidėsiančios naujos ekspedicijos prioritetus.

Pranešėja Audronė Pečiulytė, Kėdainių rajono Šėtos gimnazijos istorijos mokytoja ekspertė, pranešime „Kraštotyrinės medžiagos panaudojimas projektinėje veikloje“, pristatė Šėtos gimnazijos mokinių kraštotyros projektus „Šėta vakar ir šiandien“, „Išnykusių kaimų istorijos“, „Atgimstantys paminklai“, „Iš mano senelio albumo“, taip pat tarptautinius projektus „Atminty praėjusių dienų aidas“ ir „Istorijos pamokos ateities kartoms“, aptarė kraštotyrinės medžiagos panaudojimą tiek mokyklos, tiek tarptautiniuose projektuose ir jų reikšmę ugdant mokinius.

Lietuvos Technikos bibliotekos direktorius, Vilniaus krašto Bajorų sąjungos vadas, mūsų žemietis, Žeimių mokyklos auklėtinis Kazys Mackevičius perskaitė pranešimą „Kodėl Konstantinas Bogdanas mylėjo Žeimius?“. Jame atskleidė skulptoriaus dėmesį ir puoselėtus šiltus jausmus Žeimiams, pateikė jo atsiminimų, pristatė skulptūros darbus Žeimiuose. K. Mackevičius padovanojo mokyklos muziejui XX a. pradžios žemėlapį ir mokyklos kraštotyrininkams palinkėjo naudojantis žemėlapiu tyrinėti Žeimių kraštą.

Pranešėjas Artūras Narkevičius, tautodailininkas, Lietuvos Kraštotyros draugijos Garbės kraštotyrininkas, Jonavos krašto muziejaus darbuotojas, pranešime „Strebeikių dvaras“ atskleidė mokinių veiklą tyrinėjant išnykusių dvarų istorijas ir architekto Vaclovo Michnevičiaus, kilusio iš Strebeikių dvaro, gyvenimą ir veiklą, pristatė to paties pavadinimo kraštotyros darbą — Nacionalinės mokinių ir jaunimo kraštotyros ekspedicijos nugalėtoją.

Pranešėja Vita Montvilienė, Jonavos „Lietavos“ pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja metodininkė, pranešime „Kulvos sakralinės kalvystės paminklai“ atskleidė mokinių veiklos, tyrinėjant Kulvos kapinių geležinius kryžius, būdus ir svarbą ugdant mokinių pilietiškumą ir saviraišką, meninius gebėjimus..

Audronė Gruodienė, Jonavos r. Panoterių Petro Vaičiūno pagrindinės mokyklos chemijos mokytoja metodininkė, biologijos vyresnioji mokytoja, perskaitė pranešimą „Panoterių mokyklai – 105“, kuriame atskleidė žinių apie Panoterių mokyklos istoriją kaupimo ir vertinimo būdus, apie mokinių mokymąsi bendrauti. Pranešėja atskleidė, kad svarbią reikšmę sėkmei turėjo sukurti projekto šūkis, simbolis ir logotipas, nurodė, kad surinkta medžiaga apie mokyklos istoriją buvo panaudota renginiuose.

Pranešėjų tandemas – Rūta Juškienė, Žeimių mokyklos daugiafunkcio centro lietuvių kalbos mokytoja metodininkė, ir Vincė Pranienė, Žeimių mokyklos dailės mokytoja metodininkė, dabar jau pensininkė, skaitė pranešimą „Mokyklos, miestelio ir respublikos kultūros istorijos momentai kraštotyros darbuose“, jame pristatė kraštotyros darbus: „Jonavos rajono Žeimių Švenčiausios Mergelės Marijos gimimo bažnyčia – kultūros ir istorijos paminklas“, 2008-2009 m.; „Kėdainių apskrities Žeimių valsčiaus Žeimių pradžios mokyklos mokytojų Jono ir Marijos Garbšių gyvenimo pėdsakais (1936-1941)“, 2009-2011m.; „Skulptorius Konstantina Bogdanas ir Žeimiai“, 2010-2012 m.

Rūta Juškienė taip pat skaitė pranešimą apie kraštotyros darbą „Žeimių mokyklos direktoriai“, kuris 2013-2015 m. Nacionalinės kraštotyros ekspedicijos II vietos laimėtojas. Mokytoja kartu su 7 klasės mokiniais Ugne Šneliūte, Gerda Martinionyte ir Laurynu Roku, 3 klasės mokine Emilija Ružina  pristatė kūrybinius darbus – knygas „Mokyklai – 415“, ir „Mokyklai –420“.

Ramutė Dailidienė, Žeimių mokyklos daugiafunkcio centro lietuvių kalbos mokytoja metodininkė, pristatė klausytojams pranešimą „Projektas „Mokyklai  420“. Jame apibendrino projektinės veiklos, skirtos įprasminti mokyklos 420 metų jubiliejų, pasiekimus.

Konferencijos metu veikė kraštotyros darbų ir stendinių pranešimų parodos: paroda „Žeimių mokyklos mokinių ir mokytojų kraštotyros darbai“, kurią pristatė Valentina Zujevaitė; paroda „Šėtos gimnazijos kraštotyriniai projektai, kurią pristatė Audronė Pečiulytė; paroda apie skulptorių Konstantiną Bogdaną ir jo sąsajas su Žeimiais, kurią pristatė Kazys Mackevičius.

Konferencijos pabaigoje – refleksija ir pasisakymai. Žeimių seniūnas Faustas Pilipavičius padėkojo už gražų renginį, pastebėjo, kad atlikti darbai reikšmingi ne tik mokyklos, bet ir miestelio istorijai, pasidalijo mintimis apie planuojamus ateities darbus puošiant Žeimius.

Mokyklos direktorė įteikė dovanas ir padėkas pranešėjams. Programa Nuotraukos

Mokytoja Valentina Zujevaitė

Kategorijos: 2015-2016.

Komentavimo galimybė išjungta.