Valentiniškos Užgavėnės Žeimiuose

Jauni ir seni, maži ir dideli gražų ir saulėtą vasario 14 – osios šeštadienį traukė į Žeimių miestelio centrinę aikštę – buvo švenčiamos valentiniškos Užgavėnės, kurias organizavo Žeimių mokykla – daugiafunkcis centras.

Po miestelį važinėjo persirengėlių vežimas, įvairiais šūkiais, pokštais ir akordeonu akomponuojamomis melodijomis kvietė žeimiečius kartu atšvęsti meilės dieną ir žiemos palydas.

Užgavėnių persirengėliai šoko ir  triukšmavo. Vyko trumpa Užgavėnių personažų kovos, kuri šventė bus švenčiama – Užgavėnės ar Valentino diena, – inscenizacija. Susitarta švęsti Užgavėnes, tai patvirtino linksma Jonavos liaudiškos kapelos „Savi” (vad. Alvydas Kurkuzinskas) atliekama muzika. Susirinkusieji buvo kviečiami kartu su persirengėliais šokti įvairius lietuvių liaudies ratelius ir šokius, išsiburti, koks likimas jų laukia ateinančiais metais.

Renginio vedėjos (šių eilučių autorės) persikūnijo į  čigonę –  nuotaką bei čigoną – jaunikį ir kvietė žiūrovus bei persirengėlius pasidalinti į dvi – Lašininio ir Kanapinio –  komandas. Abi komandos aktyviai dalyvavo  virvės tempimo, maišų mūšio, „Aklos vištos“ (vazos daužymo užrištomis akimis), lenktynių su maišais varžytuvėse. Susumavus rezultatus laimėjo Kanapinio komanda.

Šventės pabaigoje gausiai susirinkę žeimiečiai ir jų svečiai  paskutinį kartą pasidžiaugė miestelio aikštėje stovėjusia gražuole More, skubėjo  prie jos nusifotografuoti, o jau tada ji buvo išlydėta į savo paskutinę kelionę – ant laužo.  Taip buvo atsisveikinta su sočiuoju mėsiedo laikotarpiu ir pasitiktas gavėnios periodas.

Viso renginio metu šaunios Žeimių miestelio šeimininkės Genutė Martusevičienė ir Violeta Raišienė rūpinosi, kad Užgavėnių šventės svečiai neliktų alkani, visi galėjo pasivaišinti vietoje kepamais miltiniais ir bulviniais blynais, atsigerti šiltos arbatos. Ritos ir Albino Lėgėtavičių šeimyna visus vaišino savo gamybos sūriais.

Už muziką atsakingas didžėjus Žilvinas Šuliokas rūpinosi, kad pauzes tarp vaidinimų ir muzikantų pasirodymų  užpildytų nuotaikinga muzika.

Šventės pabaigoje padėkota rėmėjams, be kurių ši graži šventė nebūtų įvykusi. Už organizacinę pagalbą dėkota Žeimių miestelio seniūnijai, už finansinę pagalbą dėkota pagrindinei šventės rėmėjai ūkininkei Jolantai Chaladauskaitei bei kitiems rėmėjams: bendruomenės pirmininkui Bronislovui Liutkui, Vytauto ir Ilmos Šafronų šeimynai, Liudvikui Mockui bei Danutei Pavlovienei.

Nuotraukos Imanto Cesliavičiaus, Austėjos Dobilaitės

Žeimių mokyklos – daugiafunkcio centro kultūros darbuotojos

Ingrida Šlepavičiūtė ir Ligita Budrikienė

Kategorijos: 2014-2015.

Komentavimo galimybė išjungta.