Priešgaisrinės saugos pratybos

Spalio 17-osios rytą prie mokyklos viena po kitos atvažiavo net keturios ugniagesių gelbėtojų mašinos iš Žeimių, Kulvos, Bukonių ir Jonavos. O pro artimiausią išėjimą link stadiono iš mokyklos pastato skubėjo vaikų grupės. Virstantys dūmai gąsdino šalia mokyklos gyvenančius žeimiečius. Laimei, tą dieną gaisras buvo tik imituojamas, nes vyko mokomosios pratybos.

Pagal pratybų scenarijų, nuo įrengto tarp knygų lentynų elektros lizdo perkaitimo ir kibirkščiavimo užsidegė lentynose sudėtos knygos ir 2 aukšte, bibliotekos patalpose, kilo gaisras. Suregistravus mokinius ir darbuotojus paaiškėjo, kad pastate liko du mokiniai ir viena mokytoja. Jie buvo skubiai išgelbėti.

Priešgaisrinės saugos pratybos mokykloje buvo organizuojamos ir anksčiau, tačiau šį kartą jos buvo surengtos kartu su Jonavos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnais. Pratyboms vadovavo Jonavos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko pavaduotojas vidaus tarnybos majoras Saulius Kuliešius. Jis stebėjo laikrodį, fiksavo, kuri komanda ir kada atvažiavo, kaip buvo evakuojami žmonės, kokia jų reakcija, per raciją nuolat palaikė ryšį su kolegomis.

Ugniagesiai gelbėtojai dirbo taip, lyg mokykloje išties būtų gaisras. Jie tiesė vandens žarnas, bėgo į pastato vidų, gelbėjo mokinius,  specialiomis kopėčiomis lipo į 2 aukštą, „užgesino“ gaisrą. Pratybomis buvo siekiama ne tik patikrinti veiksmų, kilus gaisrui mokyklos patalpose, plano veiksmingumą, bet ir Jonavos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir rajono ugniagesių komandų pasirengimą likviduojant gaisrus švietimo įstaigose.

Mokiniai susidomėję stebėjo pratybas, filmavo ir fotografavo  ugniagesių darbą, smalsiai apžiūrinėjo gaisrų gesinimo įrangą.

Po pratybų vykusiame pasitarime buvo išanalizuoti ugniagesių gelbėtojų teisingi ir klaidingi veiksmai. Pastebėta, kad pakankamai sklandžiai vyko mokinių ir mokytojų evakuacija.  Tokio pobūdžio pratybos parodė, kad būtina planuojamus veiksmus vykdyti praktiškai, nes tik tada įgyjami reikalingi įgūdžiai, matomi trūkumai ir nustatomos galimybės tobulinti veiksmus. Visi pratybų dalyviai akcentavo tokių praktinių užsiėmimų naudą.

Mokyklos bendruomenės vardu dėkojame Jonavos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnams už pagalbą organizuojant gaisro gesinimo ir žmonių evakavimo pratybas. Nuotraukos Eugenijaus Leonavičiaus

                                 Direktorė Dijana Vazgienė

Kategorijos: 2014-2015.

Komentavimo galimybė išjungta.