Šiaurės šalių bibliotekų savaitė 2013

Lapkričio 11-15 dienomis mokyklos biblioteka prisijungė prie Šiaurės šalių ir Baltijos regiono bibliotekų, dalyvaujančių projekte „Šiaurės šalių bibliotekų savaitė“.

Savaitė prasidėjo tradicine „Šviesos ir žodžio švente“. Kartu su tūkstančiais vaikų Europoje priešmokyklinės ugdymo grupės auklėtiniai, pirmokai ir antrokai bibliotekoje klausėsi švedų rašytojos ir dailininkės Ingos Borg knygos „Žiema su Plupu“ ištraukos,  Danijos rašytojos Hanos Lansen „Silos“ ištrauka, kurią skaitė pradinio ugdymo mokytojos Jūratė Smailienė ir Marytė Bisigirskienė, sudomino trečiokus ir ketvirtokus.

Tą pačią dieną jie lankėsi bibliotekoje, kur jų laukė paroda, pratęsianti ekologinę knygos temą. Mokiniai diskutavo apie žmogaus veiklą, darančią didelę įtaką klimato kaitai, apie tai, ką kiekvienas gali padaryti, kad išsaugotų planetą. Ketvirtos klasės mokiniai surengė piešinių parodą.

Savaitės metu pradinių klasių mokiniai ant savo klasių durų rasdavo „laiškus“, kuriuose jiems „prisistatydavo“ įvairios Šiaurės šalių autorių knygos, kviesdavo paskaityti ištraukas, jas iliustruoti. Šių metų savaitės tema „Žiema šiaurėje“ atsiskleidė A. Lindgren, T. Janson, A. C. Vestly personažų  žiemos šėlionėse, šventėse, žaidimuose.

Labai noriai ir kūrybingai mokiniai dalyvavo konkurse „Pirštinytės mylimiausiam personažui“: gražiausiais raštais išpiešė pirštinytes ir parašė, kokiam literatūriniam herojui jas dovanoja. Štai keletas ištraukų iš mokinių darbų.

 „Aš skaičiau pasaką „Mergaitė su degtukais, kurią parašė Hansas Kristijanas Andersenas. Man buvo labai gaila tos mergaitės, kai ji sušalo, ir aš dovanoju šias pirštinaites jai“. (Mantė, 3 kl.)

„Aš skaičiau suomių rašytojos Tuvės Janson knygą „Tėtis ir jūra“. Man patiko Mora, ji yra šalta, todėl jai skiriu pirštinytes, kad sušiltų ir nebūtų tokia bauginanti“. (Aurėja, 3 kl.)

„Mano mylimiausias herojus yra Muminukas. Šiaip troliai mumiai žiemą miega, bet vieną žiemą Muminukas prabudo. Taigi jam praverstų pirštinės, kad nesušaltų rankų“ (Ugnė J., 3 kl.).

„Labai norėčiau su Pepe Ilgakojine pasivažinėti rogutėmis. Tikrai būtų smagu kartu leisti laiką. Gal bus šalta, tai aš Pepei dovanosiu pirštinaites“ (Brigita, 4 kl.)

„Šias pirštinytes dovanoju berniukui Tulugakui iš Lanos Hansen knygos „Sila“. Berniukas man labai patiko, dovanoju jam todėl, kad jis nesušaltų, kai eis pagelbėti Ledynų dvasiai“. (Simona, 3 kl.)

Tulugakas labai patiko ir ketvirtokams Nedui, Gertrūdai bei Kamilei.  Jie parašė šiam personažui ilgiausius laiškus, kviečia kartu žaisti, važinėtis rogutėmis ir, aišku, dovanoja spalvingas pirštinaites. Kamilė net „pritaisė“ raištelius, kad Tulugakas pirštinių nepamestų.

7 klasės mokiniai šios savaitės metu susipažino su švedų rašytojos Marijos Gripės, kurios šiemet minimos 90-osios gimimo metinės, gyvenimu ir kūryba (skaityti daugiau). Nuotraukos

Bibliotekininkė Edita Gerulaitienė

Kategorijos: 2013-2014.

Komentavimo galimybė išjungta.