Kas yra pedikuliozė?

Pedikuliozė – tai utėlių parazitavimas ant žmogaus kūno. Užsikrėsti gali bet kas, turėjęs glaudų kontaktą su utėlėtu žmogumi ar jo daiktais. Moterys ir mergaitės dažniau užsikrečia pedikulioze nei vyrai ir berniukai.

Utėlės neskraido ir nešokinėja, bet labai greitai moka perropoti pas naują šeimininką, ypač jei yra glaudus kontaktas. Be to, jos gali pereiti iš vieno galvos apdangalo ar apykaklės į kitą, jei rūbinėje paltai sukabinti vienas šalia kito. Utėlės gali kantriai laukti (bet ne ilgiau kaip 2 paras) sėdėdamos ant visuomeninio transporto kėdės atlošo, kol atsiras tinkamas „maisto šaltinis“.

Užsikrėsti pedikulioze galima bet kur ir bet kada: prisiglaudus prie bendrakeleivio, bendramokslio ar bendradarbio, sportuojant, žaidžiant, linksminantis, dėvint užkrėstus rūbus, naudojant užsikrėtusio žmogaus rankšluosčius, šukas, šepečius, gulint užsikrėtusio žmogaus lovoje, ant čiužinio, ant kilimo ir t.t. Užsikrėtus vienam asmeniui, utėlės gali tapti visos šeimos ar kolektyvo problema.

Utėlės dažniausiai įsikuria paausio srityse ir kaklo srityje, ties plaukų augimo riba. Rečiau utėlės aptinkamos blakstienose, antakiuose ir kitose kūno vietose. Utėlės ant savo kojų turi nagus, kuriais laikosi tvirtai įsikibusios plaukų. Žmogaus plaukuose gyvenančios utėlės misdamos krauju gali išgyventi iki 30 parų.

Norint atsikratyti utėlių, reikia gydyti visus užsikrėtusiuosius. Tam tikslui skirti medikamentai perkami vaistinėje, jie naudojami griežtai laikantis vartojimo instrukcijų. Vaikams iki 5 metų amžiaus, alergiškiems ar turintiems odos pakenkimų vaikams rekomenduojama utėles šalinti mechaniniu būdu – tankiomis šukomis apie pusvalandį šukuoti plaukus, prieš tai suvilgius juos 4-5 proc. acto tirpalu arba sutepus majonezu (šios priemonės padeda lengviau pašalinti ne tik utėles, bet ir glindas).Šukuojama kasdien dvi savaites.

Išnaikinus utėles galvoje, būtina plauti ir dezinfekuoti patalynę, rūbus ir asmeninius daiktus (šukas, šepečius ir t.t.). Rūbus ir daiktus, kurių negalima plauti ar skalbti (paltai, kepurės, skrybėlės, kai kurie žaislai ir kt.), rekomenduojama išvalyti cheminio rūbų valymo valykloje. Daiktus, kurių negalima nei išskalbti, nei išvalyti cheminiu būdu, reikia sudėti į polietileno maišą, sandariai užrišti ir palikti dviem savaitėms (per tą laiką visi parazitai žus).

MIELI, TĖVELIAI,

APŽIŪRĖKITE SAVO VAIKUS 2-3 KARTUS PER SAVAITĘ, NES TIK MŪSŲ IR JŪSŲ PASTANGOMIS MES SUMAŽINSIM PEDIKULIOZĖS PLITIMĄ TARP VAIKŲ.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Livija Griniova

 

 

Kategorijos: 2012-2013.

Komentavimo galimybė išjungta.