„Jaunimas – jaunimui“

Spalio 12 dieną mokykloje lankėsi svečiai iš Lietuvos žmonių su negalia sąjungos.

Ši sąjunga jau keletą metų sėkmingai vykdo projektą „Pažink negalią“, kurio pagrindinis tikslas – ugdyti jaunosios kartos tolerantiškumą ir pakantumą neįgaliesiems, atsiribojimą nuo įvairių stigmų bei patirtais gyvenimiškais pavyzdžiais skatinti traumatizmo ir kitų negalių prevenciją.

Lietuvos žmonių su negalia sąjunga glaudžiai bendradarbiauja su Lietuvos parolimpiniu komitetu, todėl sporto ir kultūros renginyje „Jaunimas – jaunimui“ numatyta mokyklose organizuoti neįgaliųjų sporto varžybas.

Renginį inicijavo Lietuvos žmonių su negalia sąjungos įgaliotas asmuo Tomas Kavaliukas. Jis pristatė sąjungos funkcijas, supažindino mokinius su neįgaliųjų galimybėmis, paaiškino, kad ir aklasis gali būti geras šaškininkas ar šachmatininkas, o žmogus, turintis judėjimo negalią – sėkmingas krepšininkas. Tomas trumpai papasakojo apie Lietuvos žmonių su negalia sąjungos vykdomus projektus: maratonus baidarėmis, stovyklas judėjimo negalią turintiems asmenims, specialiai neįgaliesiems pritaikytuose triračiuose vežimuose rengiamas keliones po Lietuvą. Pasak Tomo, visuomenė galvoja, kad neįgalaus žmogaus fiziniai gebėjimai yra riboti, tačiau patys neįgalieji nėra suvaržyti, aktyviai dalyvauja įvairioje veikloje ir gyvena pilnavertį gyvenimą.

Mokiniams buvo demonstruojami 2 filmai. Pirmasis – apie netinkamą elgesį su neįgaliaisiais, antrasis – apie neįgaliųjų užimtumą, laisvalaikį, integraciją į visuomenę.

Į renginį atvyko ir Gintaras Zavackis, parolimpinio komiteto pirmininkas. Jis pristatė 20 metų gyvuojančio komiteto veiklą, papasakojo, kad veikloje dalyvauja apie 2000 sportininkų, daugiausia aklųjų ir turinčių judėjimo negalią, kurie kultivuoja 20 skirtingų sporto šakų. Svečias paaiškino, kad neįgalieji dalyvauja tose pačiose sporto šakose, kaip ir sveiki, pvz., krepšinis, lengvoji atletika, šaškės ir kt., bet yra ir tokių sporto šakų, pvz., golbolas, kurį žaidžia tik neįgalieji.

Renginyje dalyvavęs Vytautas Girnius, sporto klubo „Sveikata“ pirmininkas, pasakojo, kaip būdamas 13-os metų nesaugiai žaisdamas su draugais sukėlė sprogimą, kurio metu 2 draugai žuvo, o jis apako. Tačiau vyras prisitaikė, išmoko gyventi tamsoje, aktyviai dalyvauja sportinėje veikloje. Vienintelis jo patiriamas nepatogumas – susipažinimas su nauja aplinka. V. Girnius 7 kartus dalyvavo parolimpinėse žaidynėse, 2 kartus tapo parolimpinių žaidynių čempionu. Sportininko karjerą pradėjo nuo lengvosios atletikos (šuolio į tolį, penkiakovės), o šiuo metu žaidžia šaškėmis.

Į mokyklą atvyko ir Julius Paplauskis, Kauno aklųjų ir silpnaregių vaikų klubo „Mes“ pirmininkas. Julius yra ir klubo įkūrėjas, ruošiantis aklus ir silpnaregius sportininkus: šaškininkus, šachmatininkus, golbolistus ir kt.

Mokiniams savo istorijas pasakojo ir 2 Jonavos rajone gyvenantys neįgalieji: judėjimo negalią turintys Saulius ir Andrėjus. Saulius, būdamas 18 metų nukrito nuo stogo, patyrė stuburo traumą. Pagrindinė problema, su kuria susiduria vyras – nepritaikyti įvažiavimai į mokyklas, ligonines ir kitas įstaigas. Tačiau su žmonių netolerancija susiduria retai. Po nelaimės pasikeitė Sauliaus vertybės, tačiau jis išliko tuo pačiu žmogumi, su tais pačiais poreikiais, tik šiek tiek ribotomis galimybėmis. Andrėjus, būdamas 23 metų, iškrito iš 5 aukšto. Nelaimė įvyko vyrui esant neblaivam, todėl dabar Andrėjaus požiūris į alkoholį ir kitus svaigalus – neigiamas. Vyras, tapęs neįgaliu, pradėjo sportuoti, dalyvauja neįgaliųjų sporto varžybose.

Renginyje dalyvavo beveik 60 mokinių. Su svečiais šaškėmis bei šachmatais žaidė, golbolo technikos mokėsi 7, 8a, 8b klasių mokiniai, smalsiais žiūrovais tapo penktokai, devintokai, dešimtokai. Jiems renginys padovanojo smagių įspūdžių ir naują požiūrį. Mokiniai buvo gerai nusiteikę, tolerantiški svečių atžvilgiu, aktyviai dalyvavo žaidimuose, susidomėję klausėsi svečių pasakojamų istorijų. Nuotraukos

Socialinė pedagogė Laura Baltrimavičienė

Kategorijos: 2011-2012.

Komentavimo galimybė išjungta.