Integruota fizikos – geografijos pamoka Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje

2015-2016 m. m.

Gegužės 16 d. septintos klasės mokiniai dalyvavo integruotoje fizikos – geografijos pamokoje ,,Elektros energijos gavyba ir perdavimas Kruonio HAE“.

Pamoka prasidėjo nuo susipažinimo su hidroakumuliacinės elektrinės maketu. Kruonio HAE – vienintelė tokio tipo elektrinė Baltijos šalyse.

Energetinės sistemos apkrovai sumažėjus, hidroakumuliacine elektrinė, naudodama kitų elektrinių gaminamą perteklinę elektros energiją, pumpuoja vandenį iš žemutinio vandens baseino – Kauno marių, į aukštutinį vandens baseiną – dirbtinį rezervuarą, taip sukaupdama (akumuliuodama) vandens potencinę energiją.

Pamoka prasidėjo prie žemutinio baseino. Septintokai pamatė kaip vanduo iš Kauno marių atkeliauja iki vamzdynų, o jais iki viršutinio baseino. Toliau pamoka tęsėsi mašinų salėje. Čia apžiūrėjome visus 4 veikiančius generatorius. Buvo planuojama paleisti 8 generatorius, tačiau šiuo metu 4 yra užkonservuoti.

Pakilus į statų kalną prie aukštutinio vandens baseino – dirbtinio rezervuaro, atsivėrė visa pastatų ir apylinkių panorama. Aukštutinis baseinas yra 100 m aukščiau Kauno marių lygio. Grįžę į mokyklą mokiniai atliko mokytojų paskirtas užduotis. Nuotraukos

Mokytoja Danguolė Svirskienė

Kategorijos: 2015-2016.

Komentavimo galimybė išjungta.