Užgavėnės Žeimiuose

2015-2016 m. m.

Vasario 9 d. Žeimių miestelyje buvo švenčiamos Užgavėnės, kurias organizavo Žeimių mokykla-daugiafunkcis centras, padedamas būrio talkininkų: Žeimių seniūnijos, Visuomeninės organizacijos „Žeimių bendruomenė“ bei socialinių paslaugų dienos centro darbuotojų.

Nuo 15 val. po miestelį šūkaudami ir dainas dainuodami vaikščiojo Užgavėnių persirengėliai, kviesdami žeimiečius susirinkti į miestelio aikštę kartu atšvęsti žiemos palydas.

17 val. Užgavėnių šurmulys persikėlė į centrinę miestelio aikštę, kur jau būriavosi kaukėmis ir spalvotais apdarais pasipuošę čigonai, velniai, raganos ir kiti personažai.  Čigone persirengusi renginio vedėja (Ingrida Šlepavičiūtė) pasveikino visus susirinkusius ir priminė, kad Užgavėnių dieną reikia kuo toliau iš namų eiti ar važiuoti, kad linai ir kiti javai kuo ilgesni augtų. Pasigirdo linksma Žeimių mokyklos-daugiafunkcio centro moterų ansamblio gyvai atliekama muzika, akordeonu akomponuojama ansamblio vadovės Ligitos Budrikienės.

Žiūrovai buvo kviečiami kartu su persirengėliais šokti įvairius lietuvių liaudies ratelius ir šokius, tokius kaip „Čimdži Rimdži“, „Garnys“, „Ant žilvičio kalno“ ir t.t.

Renginio vedėja  visus susirinkusius supažindino su ateities spėjimas pagal Užgavėnių orą bei paragino skubėti ragauti darbščiųjų šeimininkių Genutės Martusevičienės ir Elenos Klimašauskienės kepamų blynų, mat Užgavėnių dieną reikia kuo daugiau kartų valgyti, kad visi metai sotesni būtų.

Sporto organizatorius Aleksandras Janovskis padėjo Lašininiui (Žeimių mokyklos dešimtokas Tomas Sedelskis) ir Kanapiniui (buvęs Žeimių mokyklos mokinys Žilvinas Šuliokas) žiūrovus bei persirengėlius padalinti į dvi – Lašininio ir Kanapinio –  komandas bei sudalyvauti įvairiose smagiose rungtyse: maišų mūšio, gaidžių peštynių, „aklos vištos“ (vazos daužymo užrištomis akimis), virvės traukimo ir pan. Susumavus rezultatus laimėjo Kanapinio komanda. Laimėtojams skambėjo moterų ansamblio dainos.

Šventės pabaigoje žiūrovai ir persirengėliai susibūrė prie laužo, kur netrukus užsiliepsnojo ir visų nuodėmių bei negandų kaltininkė – Morė.  Taip buvo atsisveikinta su sočiuoju mėsiedo laikotarpiu ir pasitiktas gavėnios periodas.

Viso renginio metu mažieji Užgavėnių persirengėliai, t. y. Žeimių mokyklos-daugiafunkcio centro dramos studijos  ir popchoro „Muzikos vaikai“ dalyviai, siūlė be kaukių atėjusiems žiūrovams pigiai įsigyti savo rankų darbo gamybos kaukes, o  čigone persirengusi trečiokė Juvilė Dubra siūlė būrėjos paslaugas.

Ūkininkų Lėgėtavičių šeimyna prekiavo šviežiais sūriais ir kepiniais, o tautodailininkas Artūras Narkevičius demonstravo tradicinių kaukių drožybos meną.

Už muziką atsakingi didžėjai aštuntokai Haroldas Reiponas ir Dinas Imbrasas rūpinosi, kad pauzes tarp estafečių ir muzikinių pasirodymų  užpildytų nuotaikinga muzika.

Šventę užbaigė linksmos moterų ansamblio melodijos.

Žeimių mokyklos-daugiafunkcio centro kultūros darbuotojos dėkoja visiems prisidėjusiems prie šventės organizavimo bei nepabūgusiems žvarbaus vėjo ir atėjusiems į miestelio aikštę kartu pašokti, padainuoti ar gardžių blynų paragauti. Nuotraukos

Renginių organizatorė Ingrida Šlepavičiūtė

Kategorijos: 2015-2016.

Komentavimo galimybė išjungta.