Reikšmingi Žeimių mokyklos istorijos puslapiai

Žeimių mokykla, šiemet švenčianti 420 metų įkūrimo jubiliejų, papildė savo istoriją dar vienu reikšmingu puslapiu apie buvusį mokytoją Liudą Butkevičių, kuris 1907-1914 m. dirbo Žeimių pradžios mokykloje.

Dokumentinę medžiagą ir knygų apie L. Butkevičių birželio 3 d. susitikimo metu mūsų mokyklai dovanojo žymus žurnalistas, rašytojas, Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko padėjėjas Vilius Kavaliauskas. Svečias daug metų renka medžiagą ir išleido ištisus tomus knygų apie Lietuvos savanorius, Vyčio kryžiaus ordino kavalierius. Į jo akiratį pakliuvo Liudo Butkevičiaus biografija, kuri ilgainiui virto knyga „Pulkininkas Liudas Butkevičius. Mokytojas, karininkas, rezistencijos vadovas“.

Liudo Butkevičiaus pavardė Žeimių mokyklos ir Žeimių krašto, o taip pat ir visos Lietuvos istorijoje įrašyta kaip knygnešio ir daraktoriaus, mokytojo, kaip savanorio ir pokario partizano, Lietuvos kariuomenės pulkininko, Vyčio kryžiaus ordino kavalieriaus, kalinio ir tremtinio GULAG‘o lageriuose, nepraradusio savo tapatybės ir žmogiškumo net sunkiausiais gyvenimo tarpsniais. Jo laiškai ir kūryba pilni šilumos, meilės artimiesiems, tėvynei Lietuvai.

Susitikimo su knygos autoriumi metu svarbiausius Liudo Butkevičiaus gyvenimo momentus, ypač akcentuodami jo sąsajas su Žeimiais, kartu su istorijos mokytoja Valentina Zujevaite pristatė geriausi mokyklos skaitovai dešimtokai Žilvinas Šuliokas ir Lukas Gumauskas, septintokės Samanta Šneliūtė ir Austėja Dobilaitė, jie skaitė ištraukas iš L. Butkevičiaus laiškų, rašytų Stalino lageryje, bei autorinės kūrybos, informavo, kad šiuo metu mokykloje vyksta nuotraukų paroda apie Liudo Butkevičiaus gyvenimo Žeimiuose laikotarpį ir nuopelnus Lietuvai.

Vilius Kavaliauskas džiaugėsi, jog šio iškilaus žmogaus atminimas iki šiol labai kruopščiai saugomas, kad tebėra gyvi jo palikuonys, anūkai, kad artimieji išsaugojo Liudo Butkevičiaus laiškus, nuotraukas, atsiminimus, dokumentus. Svečias pasakojo, kad rašydamas šią knygą, turėjo pasistatęs Liudo Butkevičiaus portretą ant stalo, kuris jį įkvėpė, kad rašytoją labai sužavėjo šį asmenybė.

Taip pat Vilius Kavaliauskas pristatė Žeimių krašto savanorių sąrašą, kuriame net 27 Nepriklausomybės kovų dalyvių iš Žeimių valsčiaus pavardės, du Vyčio kryžiaus ordino kavalieriai, ir pasiūlė Žeimių bendruomenei, artėjančio Lietuvos valstybės 100-mečio proga, įamžinti jų atminimą.

Svečio nuveiktais darbais džiaugėsi ir sveikinimo žodį tarė Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vytautas Žebrauskas, tarybos narys Vytautas Venckūnas, Žeimių seniūnas Faustas Pilipavičius, klebonas Raimundas Kazaitis. Prisiminimais apie žurnalistą dalijosi jo studijų laikų draugas Marius Glinskas. Renginyje taip pat dalyvavo Jonavos kultūros centro direktorė Gintarė Vaiciekavičiūtė, Žeimių mokyklos mokytojai, mokiniai ir jų tėvai, miestelio bendruomenės nariai.

Susitikimas su Viliumi Kavaliausku paliko gilų įspūdį, susirinkusieji žavėjosi rašytojo ir žurnalisto gyvu ir šiltu pasakojimu, humoru ir energija, turėjo galimybę pasklaidyti jo parašytas knygas, gauti autografą.

Susitikimą su Viliumi Kavaliausku organizavo projekto „Žeimių mokyklai 420“ darbo grupė, rėmė UAB „Kretingos maistas“. Nuotraukos

Renginių organizatorė Ingrida Šlepavičiūtė

Kategorijos: 2014-2015.

Komentavimo galimybė išjungta.