Žeimių miestelio šventė „Tradicijos ir dabartis“

Kaip ir kasmet, liepos pradžioje, Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos išvakarėse, visi žeimiečiai ir miestelio svečiai rinkosi į šventę, šįkart gavusią pavadinimą „Tradicijos ir dabartis“. Šventė šiais metais įvyko susivienijus trims organizatoriams – Žeimių seniūnijai, VO „Žeimių bendruomenei“ ir Žeimių mokyklai – daugiafunkciam centrui.

Žeimių mokyklai – 420 metų

Šventės dėmesio centre atsidūrė Žeimių mokykla, šiemet mininti 420 metų jubiliejų. Žeimiečiai  iš tiesų turi kuo didžiuotis. Žeimių mokykla istorijos šaltiniuose pirmą kartą minima jau 1595 metais ir yra tik 16 metų jaunesnė už Vilniaus universitetą.

Prasmingu sveikinimu scenoje šventę pradėjo Žeimių mokyklos – daugiafunkcio centro direktorė Dijana Vazgienė, visiems primindama, jog nuo 2014 m. rugpjūčio 25 dienos mokykla pakeitė pavadinimą ir tapo Jonavos r. Žeimių mokykla – daugiafunkciu centru, tad nuo šiol vykdo ne tik švietimo, bet ir kultūros bei sporto veiklas visiems miestelio gyventojams.

Su dviguba Žeimių bendruomenei švente, Valstybės dienos proga ir mokyklos jubiliejumi, atkeliavusius šventėn žmones sveikino Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius, Žeimių seniūnas Faustas Pilipavičius bei Žeimių bendruomenės pirmininkas Bronislovas Liutkus, taip pat buvę Žeimių mokyklos mokiniai – Remigijus Osauskas, Kazys Mackevičius, rajono mokyklų vadovai.

Miestelio šventės tradicijos

Žeimių miestelio šventė ypatinga tuo, jog turi savitas, metai iš metų besikartojančias tradicijas. Kaip ir kasmet, šventę pradėjo nuo pat ankstyvo ryto prie Žeimių ežero susirinkę žvejai, varžęsi dėl daugiausiai svėrusio laimikio. Nugalėtoju tapo Salvijus Budrevičius, kurio laimikis svėrė 2,084 kg. Kiti sporto aistruoliai savo jėgas išmėgino prie Žeimių ežero vykusiose tinklinio varžybose. Iš gausaus dalyvių būrio (9 suaugusiųjų ir 2 vaikų komandų) išrinktos I vietos nugalėtojos – Jonavos moterų tinklinio klubo „Aušrelė“ atstovės.

Valstybės dienos ir mokyklos jubiliejaus proga vyko ypatingos mišios Žeimių Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje. Mišiose giedojo ir po mišių specialia programa žeimiečių ausis džiugino Jonavos kultūros centro choras „Žemyna“ (vadovė V. Michelkevičienė). Nuotraukos

Nuo 14 iki 18 val. vyko atvirų durų valandos Žeimių mokykloje, kurioje galėjo susitikti mokytojai ir buvę mokiniai, klasės draugai. Lankytojams buvo atvira biblioteka, etnografijos seklyčia, mokyklos istorijos muziejus. Veikė įvairios parodos, t. y. nuotraukų parodos „Liudas Butkevičius (1881-1963) bei „Žeimiai praeityje ir dabar“, Nijolės Putelytė – Lipinskienės piešinių paroda „Mandala – sielos veidrodis“, Editos Janavičiūtės – Janavičienės tapybos darbų paroda, Kazimiero Mackevičiaus fotografijų parodos „Kelionės po Kamčiatką fragmentai“ ir „Senosios nuotraukos. Tarpukario bajorai“, Gabrielės Klezytės tapybos darbai „Žeimių paminklai“, paroda „Architekto Vaclovo Michnevičiaus gyvenimo ir kultūros pėdsakais“, paroda „Ipolitas Valeravičius ir Žeimiai“, skirta 90 metų sukakčiai ir kt.

Tradiciškai šventės metu buvo apdovanoti konkurso – apžiūros „Gražiausia Žeimių bendruomenės sodyba 2015“ nugalėtojai. Sodybų savininkus sveikino ir į sceną kvietė sodybų apžiūros konkurso pirmininkas Pranas Urmonas Dailidė kartu su bendruomenės pirmininku Bronislovu Liutkumi ir seniūnu Faustu Pilipavičiumi. Trečia vieta šiemet atiteko Nijolei ir Mečislovui Sinkevičiams, antra vieta džiaugėsi Vita ir Simas Pacevičiai, pirmos vietos nugalėtoja tapo Julija Sabaliauskaitė.

Vis dėlto turbūt šauniausia nominacija – Žeimių geradario – atiteko kraštotyrininkui, tautodailininkui, kryždirbiui Artūrui Narkevičiui.  Šis žmogus – Žeimių miestelio šviesulys, puoselėjantis ne tik savo krašto, bet ir visos Lietuvos etninės kultūros tradicijas, kurio nuopelnai jau ne kartą įvertinti ir kitomis respublikinio masto nominacijomis.

Etnokultūra ir šiuolaikinė muzika

Šventėje koncertavo Žeimių mokyklos – daugiafunkcio centro mokiniai (mokytojos Asta Grigaliūnienė, Erika Petrošienė, Živilė Jefimenkė) bei meno kolektyvai, t. y. vaikų muzikos kolektyvas „Muzikos vaikai“ (vadovė Ligita Budrikienė), solistė Austėja Dobilaitė bei moterų ansamblis (vadovė Ligita Budrikienė). Širdį paliečiančias liaudies muzikos melodijas žeimiečiams dovanojo rajono folkloro muzikos kolektyvai:  Kulvos kultūros centro folkloro ansamblis bei liaudiškos muzikos kolektyvas (vadovė Valerija Degutienė), Liepių kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Gija“ (vadovė Modesta Korepina), Juškonių kultūros centro kaimo kapela (vadovė Rita Sadauskienė). Šventinį koncertą paįvairino svečiai iš kitų Lietuvos miestų: Kauno vyrų karinio folkloro grupė „Karužė“, „Naisių vasaros teatro“ koncertinė programa bei vakaro vinimi tapęs Panevėžio choras „Vanilinis dangus“ (vadovas Virgis Valuntonis).

Šventėje taip pat netrūko ir kitų pramogų. Veikė karuselės ir batutai vaikams, įvairiais užkandžiais, loterijomis ir suvenyrais viliojo prekybininkų kioskeliai. Jonavos krašto muziejaus amatininkai traukė praeivių dėmesį demonstruodami tradicinių juostų pynimo meną, mušė sviestą, vaišino vietoje verdamomis bulvėmis ir žolelių arbatomis.

Žeimių miestelio šventė „Tradicijos ir dabartis“ nebūtų buvusi tokia smagi ir spalvinga, jei ne itin gausus rėmėjų būrys. Organizatoriai dėkingi Jonavos rajono savivaldybei, Jonavos merui Mindaugui Sinkevičiui, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui, Pauliukų Žemės ūkio bendrovės pirmininkui Andrejui Štombergui, statybų bendrovei „Darsta“, UAB „Egsta“, UAB „Jonagėlė“, VšĮ „Kretingos maistui“, UAB „Regivita“, UAB „Jonavos svaja“, vartotojų kooperatyvui „Jotrungė“, UAB „Žibarta“ ir dosniesiems Žeimių ūkininkams bei visiems žeimiečiams, vienaip ar kitaip prisidėjusiems prie šios gražios šventės tradicijų puoselėjimo. Nuotraukos

                                          Renginių organizatorė Ingrida Šlepavičiūtė

Kategorijos: 2014-2015.

Komentavimo galimybė išjungta.