Integruota fizikos – geografijos pamoka Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje

Spalio 10 d. dalyvavome integruotoje fizikos – geografijos pamokoje ,,Elektros energijos gavyba ir perdavimas Kruonio HAE“. Taigi iš ryto susėdome į mokyklos geltonąjį autobusą ir vykome į Kruonio HAE.

Pamoka prasidėjo nuo susipažinimo su hidroakumuliacinės elektrinės maketu.

Čia mes pamatėme visą elektrinės ir baseinų išdėstymą. Kruonio HAE – vienintelė tokio tipo elektrinė Baltijos šalyse. Energetinės  sistemos  apkrovai  sumažėjus,   hidroakumuliacine elektrinė, naudodama kitų elektrinių gaminamą perteklinę elektros energiją, pumpuoja vandenį iš žemutinio vandens baseino – Kauno marių,  į  aukštutinį  vandens  baseiną  –  dirbtinį  rezervuarą,  taip sukaupdama (akumuliuodama)  vandens  potencinę  energiją.

Nusileidę prie žemutinio baseino pamatėme kaip vanduo iš Kauno marių atkeliauja iki vamzdynų, o jais iki viršutinio baseino. Toliau pamoka tęsėsi mašinų salėje. Čia apžiūrėjome visus 4 veikiančius generatorius. Buvo planuojama paleisti 8 generatorius, tačiau šiuo metu 4 yra užkonservuoti.

Pakilus į statų kalną prie aukštutinio  vandens  baseino  –  dirbtinio  rezervuaro, atsivėrė visa pastatų ir apylinkių  panorama. Aukštutinis baseinas yra 100 m aukščiau Kauno marių lygio.

Tokios pamokos padeda geriau suvokti mokomąją medžiagą, susipažinti su  mums dar nežinomomis profesijomis,  kurias galbūt pasirinks kažkas iš mūsų. Grįžę į mokyklą turėjome atlikti mokytojų pateiktas užduotis, kurios įtvirtino mūsų įgytas žinias.

Dėkojame mokytojoms už įdomią netradicinę pamoką. Nuotraukos 

10 klasės mokinė Skaistvilė Narkevičiūtė

Kategorijos: 2013-2014.

Komentavimo galimybė išjungta.