Integruota chemijos – technologijų – lietuvių gimtosios kalbos pamoka AB „Achema“

Vasario 14 d. mes, devintos ir dešimtos klasės mokiniai, kartu su mokytojais V. Vazgiu, A. Vancevičiene ir E. Vojevuckaite  lankėmės AB ,,Achema“, kur vyko netradicinė chemijos – technologijų – lietuvių gimtosios kalbos pamoka „Trąšos. Komponuoju kalbą“.

Pamokos pradžioje įmonės Technologinio gamybos skyriaus viršininko pavaduotojas Edmundas Buda  pakvietė į muziejų – techninę biblioteką ir trumpai papasakojo apie ,,Achemą“, supažindino su įdomiausiais eksponatais.

AB ,,Achema“ – didžiausia azoto trąšų ir kitų pramoninių chemijos produktų gamintoja šalyje bei didžiausia tokio pobūdžio gamykla Baltijos šalyse. Sužinojome, kad pagrindinė įmonės veikla – azoto trąšų, birių trąšų mišinių, skystų trąšų kambario ir lauko augalams, amoniako, azoto rūgšties metanolio, formalino ir kt. produktų gamyba ir prekyba.

Didžiausią įspūdį paliko didžiulis gaublys, kuriame buvo prismaigstyta daug vėliavėlių – taip pažymėtos pasaulio vietos, kur siunčiama įmonės produkcija. ,,Achemos grupę“ sudaro virš 50 įmonių, mums gerai žinomos AB ,,Naujoji Rūta“, ,,Radiocentras“, Jonavos regioninis laikraštis ,,Naujienos“, ,,Tango reklama“, ,,Russkoje radio“, nacionalinis laikraštis ,,Lietuvos žinios“.

Po to vyko apžvalginė išvyka – pamoka autobusu po ,,Achemos“ teritoriją. Įmonės specialistas supažindino su teritorijoje esančiais cechais, papasakojo apie gaminamą produkciją. Sužinojome, kad gamykloje įdiegta daug aktualių ekologinių projektų. Mus nustebino pagal naujausių technologijų reikalavimus pastatyta ir įrengta didžiulė amoniako izoterminė talpykla, kurioje telpa iki 15 tūkstančių tonų  amoniako.

Pamoka buvo įdomi ir informatyvi. Sužinojome, kad gamyklos teritorija užima apie 300 ha. AB ,,Achema“ turi net 3 elektros linijas, kad galėtų dirbti be trukdžių,  dujų ūkį, senų įrengimų muziejų po atviru dangumi.

Technologinio gamybos skyriaus viršininko pavaduotojas Edmundas Buda pasakojo: „Įmonėje dirbama 4 pamainomis. Kiek matote čia stovinčių cisternų (jų 14), jų skaičių reikėtų padauginti iš 5-6, kad sužinotume, kiek gamykloje pagaminama skystų KAS trąšų. Jos sudaro apie 50 procentų įmonės produkcijos. Kita dalis – birios trąšos. Per parą gamykloje pagaminamos produkcijos kiekis – 138 vagonai. Vienos cisternos svoris – 60 tonų“.

Mums, mėgstantiems gazuotus gėrimus, paaiškėjo, jog būtent AB ,,Achema“ gaminama angliarūgšte aprūpinama ne tik šalies, bet ir viso Pabaltijo rinka. Įmonėje kasdien lankosi  šalies ir užsienio įmonių delegacijos, dalijamasi sukaupta patirtimi bei pasinaudojama pažangiausių technologijų pritaikymu praktikoje.

Pamokos pabaigoje Technologinio gamybos skyriaus viršininko pavaduotojas E. Buda papasakojo apie įmonės darbuotojų karjeros galimybes bei atsakė į mūsų  klausimus.

Dėkojame  mokytojams už naudingą, turiningą pamoką netradicinėje aplinkoje. Nuotraukos

                     10 klasės mokinys Matas Puikys

Kategorijos: 2012-2013.

Komentavimo galimybė išjungta.